Vaříme ze zvěřiny - 8. část

Vydáno: 10 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 8. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Myslivecká směs z bažanta
Ingredience:
bažantí prsa, sůl, grilovací koření, žampiony, olej, sýr niva, smetana, brusinky, brambory
Příprava:
Prsa z bažanta nakrájíme na nudličky, lehce posypeme grilovacím kořením, promícháme a zakapeme olejem. Podle chuti můžeme dát místo grilovacího koření například kari koření nebo koření na čínu. Směs necháme 1-2 dny v chladu uležet, aby maso nasáklo kořením. Před přípravou si rozpálíme na pánvi olej a naložené maso na něm zprudka krátce orestujeme, poté malou chvíli dusíme. Přidáme žampiony a dusíme do měkka. Můžeme mírně osolit, ale s ro

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Hygienické požadavky na pracovníka
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Novela vyhlášky o školním stravování

Poradna

Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Úvazek školní jídelna
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Provozní náklady školní jídelny a školní výdejny
Doprovod žáků do školní jídelny mimo školu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Navýšení kapacity školní jídelny
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Navýšení kapacity školní jídelny
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis