Vaříme ze zvěřiny - 10. část

Vydáno: 13 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 10. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Srnčí kýta s hráškem
Ingredience:
Srnčí kýta, pepř, sůl, cibule, špek, celer, olej, sádlo, sterilovaný hrášek, smetana, jíška.
Příprava:
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a mírně opepříme. Plátky masa proložíme na kolečka nakrájenou cibulí, proužky celeru a proužky špeku. Necháme 12 hodin v chladu uležet.
Poté maso vyjmeme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji a sádle. Podléváme vodou nebo vývarem, přidáme kousky celeru a sterilovaný hrášek. Když je maso měkké, celer vyjmeme a maso s hráškem zjemníme smetanou a zahustíme jíškou. Necháme krátkou chvíli povařit.
Doporučené přílohy:
Jako příloha se výborně hodí rýže a brusinky, ale vhodné jsou i brambory připravené na různé způsoby.
Pytlákova roláda s nivou a špenátem
Ingredience:

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Spotřební koš
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv

Poradna

Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Čerpání FKSP
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Stravenkový paušál
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu

Články

Vaříme ze zvěřiny - 4. část
Vaříme ze zvěřiny - 3. část
Vaříme ze zvěřiny - 1. část
Vaříme ze zvěřiny - 2. část
Vaříme ze zvěřiny - 6. část
Vaříme ze zvěřiny - 5. část
Vaříme ze zvěřiny - 7. část
Vaříme ze zvěřiny - 8. část