Vaříme ze zvěřiny - 1. část

Vydáno: 10 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu dodáme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 1. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Bažant na zelenině a bílém víně
Ingredience:
bažant, sůl, celý pepř, bobkový list, špek, máslo, cibule, mrkev, petržel, celer, brambora, bílé víno
Příprava:
Pekáček vymažeme důkladně máslem, přidáme nakrájenou slaninu a necháme v troubě rozehřát. Na rozehřátý tuk přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a necháme lehce zpěnit.
 
Mezitím si na kostičky nebo plátky nakrájíme kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, vše přidáme do pekáčku a dusíme chvilku na cibuli a tuku. Očištěného bažanta opláchneme a utěrkou utřeme do sucha. Uvnitř i zvenku ho nasolíme. Dovnitř dáme kousek slaniny a jeden brambor a zašpejlujeme. Bažanta vložíme na pekáček s mírně pod