Školní stravování
Děti a studenti si mohou od 1. září 2025 přinést do školní jídelny vlastní jídlo a jíst ho společně s ostatními.
Od 1. ledna 2026 vstupují v platnost nová pravidla financování školního stravování, která přináší zásadní změny pro školy, školská zařízení i jejich zřizovatele.
- Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, k němuž kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. Jednou z podzimních plodin, která by v našem jídelníčku neměla chybět, je dýně.
- Článek
Přechod do období podzimu nám přináší spousty změn. Teplé dny se krátí, vzduch je chladivější a my se pozvolna přesouváme do strukturovanějšího rytmu školního roku, pracovních úkolů a ranních budíků za ranní tmy.
- Článek
Cestou, kterou novela vyhlášky o školním stravování od září oficiálně otevřela, se některé školní jídelny vydaly už dávno. A jak ukazují zkušenosti z praxe, není se čeho bát. Stačí jen dávka nadhledu a chuť zkoušet nové věci.
- Článek
Salátové bary se v evropských školních jídelnách objevují už řadu let a postupně se staly běžnou součástí školního stravování. V Česku ale tento koncept zůstal dlouho spíše na okraji zájmu. Mnozí zaměstnanci školních jídelen měli obavy, že zavedení salátového baru by bylo příliš složité a finančně náročné.
- Článek
Když o něčem řekneme, že je to „z Marsu“, nemyslíme tím, že by to skutečně pocházelo z rudé planety. Je to metafora pro něco, co je technologicky i mentálně o generaci napřed - co přesahuje naši zkušenost a probouzí v nás směs fascinace a nedůvěry. „Z Marsu“ je všechno, co předbíhá dobu: technologické imaginace, schopnost představit si řešení „ze světa zítřka“, okamžik, kdy se inovace vymkne běžnému chápání a působí příliš nově pro rámce dnešního myšlení. Být „z Marsu“, znamená vzepřít se existujícím pravidlům a normám, přinášet pohled z jiné perspektivy, a to až téměř mimozemsky - alespoň do chvíle, než se z toho stane realita. Stejně jako kdysi působily první chytré telefony, samořiditelná auta či 3D tisk, i „jídelna z Marsu“ může být symbolem budoucnosti, která už klepe na dveře - jen je musíme otevřít.
- Článek
Senátem byla schválena novela školského zákona, která obsahuje i zásadní změnu financování nepedagogických pracovníků. V tomto článku popíšu, jaký dopad může mít novela, jež má nabýt účinnosti 1. 1. 2026, na pracovněprávní vztahy nepedagogů.
- Článek
Škola se často dostává do nepříjemné situace, když se ocitne dvěma znesvářenými rodiči a je třeba řešit, jak postupovat, aby byla zachována práva obou zákonných zástupců a škola nebyla zatahována do případného soudního řešení jejich sporu. Ač se to může jevit jako velmi zvláštní, tyto spory se mohou týkat také přihlášení ke školnímu stravování. Jak se k této situaci postavit? Potřebuje školní jídelna mít přihlášku podepsanou oběma rodiči?
Jsou žáci, kterým škola musí umožnit konzumaci vlastního jídla společně s ostatními dětmi, zařazeni ve výkazech mezi strávníky?
Zdravé, chutné a vyvážené stravování dětí ve školních jídelnách
- Článek
Činnost školní jídelny nebo výdejny v 1. pololetí školního roku 2025/2026 podstatně ovlivní očekávaná změna školského zákona účinná od 1. 1. 2026 a očekávané změny vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, účinné od 1. 9. 2025 nebo od 1. 9. 2026.
- Článek
Cizrnové brownies Na 12-15 porcí Ingredience - cizrna ve vlastní šťávě (vapeur) - 2 plechovky (cca 480 g scezené) - vysokoprocentní čokoláda (min. 70 %) - 200 g - holandské...
- Článek
Pomazánka z červené cibule a tofu Na cca 10 porcí Ingredience - červená cibule - 400 g - česnek - 4 stroužky - olej - 4 lžíce - tofu natural...
- Článek
Proč jsou svačiny ve školce důležité a jak je obměňovat Mnozí rodiče i pedagogové si někdy myslí, že svačina ve školce je "jen něco malého, aby děti vydržely do oběda...
- Článek
Paella s lososem a zeleninou Na 10 porcí Ingredience - hrášek - 200 g - cibule - 250 g - česnek - 10 g - filet z lososa bez kůže...
- Článek
Batátový krém s jáhlami a žitnými krutony Na 10 porcí Ingredience - střední mrkev - 2 ks - batáty - 2 ks - střední cibule - 1 ks - česnek...
- Článek
Milí čtenáři, děkujeme, že jste společně s námi nahlédli do světa zdravého a chutného školního stravování. Každý recept, každá inspirace a každá rada, kterou v tomto čísle najdete, má jediný...
- Článek
Novela vyhlášky o školním stravování otevírá dveře zdravějšímu a pestřejšímu stravování dětí, žáků a studentů (dále jen "strávníci") a umožní, aby k němu měli všichni spravedlivější přístup. Zároveň a zároveň nabízí provozovatelům stravovacích služeb potřebnou flexibilitu i metodickou podporu. Co všechno nás čeká?