Školní stravování
Jsou žáci, kterým škola musí umožnit konzumaci vlastního jídla společně s ostatními dětmi, zařazeni ve výkazech mezi strávníky?
Zdravé, chutné a vyvážené stravování dětí ve školních jídelnách
- Článek
Činnost školní jídelny nebo výdejny v 1. pololetí školního roku 2025/2026 podstatně ovlivní očekávaná změna školského zákona účinná od 1. 1. 2026 a očekávané změny vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, účinné od 1. 9. 2025 nebo od 1. 9. 2026.
- Článek
Cizrnové brownies Na 12-15 porcí Ingredience - cizrna ve vlastní šťávě (vapeur) - 2 plechovky (cca 480 g scezené) - vysokoprocentní čokoláda (min. 70 %) - 200 g - holandské...
- Článek
Pomazánka z červené cibule a tofu Na cca 10 porcí Ingredience - červená cibule - 400 g - česnek - 4 stroužky - olej - 4 lžíce - tofu natural...
- Článek
Proč jsou svačiny ve školce důležité a jak je obměňovat Mnozí rodiče i pedagogové si někdy myslí, že svačina ve školce je "jen něco malého, aby děti vydržely do oběda...
- Článek
Paella s lososem a zeleninou Na 10 porcí Ingredience - hrášek - 200 g - cibule - 250 g - česnek - 10 g - filet z lososa bez kůže...
- Článek
Batátový krém s jáhlami a žitnými krutony Na 10 porcí Ingredience - střední mrkev - 2 ks - batáty - 2 ks - střední cibule - 1 ks - česnek...
- Článek
Milí čtenáři, děkujeme, že jste společně s námi nahlédli do světa zdravého a chutného školního stravování. Každý recept, každá inspirace a každá rada, kterou v tomto čísle najdete, má jediný...
- Článek
Novela vyhlášky o školním stravování otevírá dveře zdravějšímu a pestřejšímu stravování dětí, žáků a studentů (dále jen "strávníci") a umožní, aby k němu měli všichni spravedlivější přístup. Zároveň a zároveň nabízí provozovatelům stravovacích služeb potřebnou flexibilitu i metodickou podporu. Co všechno nás čeká?
Obracím se na Vás s dotazem ohledně financování školního stravování v případě soukromé střední školy, která nemá vlastní jídelnu a zajišťuje obědy pro žáky prostřednictvím jiné školy na základě smlouvy. Ráda bych se zeptala: 1. Zda existuje ze strany střední školy jakákoli zákonná povinnost (nebo doporučení) přispívat na obědy žákům v tomto režimu. 2. Zda je v normativním financování soukromých škol zahrnuta položka či částka, která by mohla být určena na tento účel, případně podle čeho se výše takového příspěvku řídí.
- Článek
Ing. Pavla Burešová, Ph.D., je osobností české gastronomie. V minulosti pracovala jako manažerka v hotelnictví a gastronomii, v posledních letech působila také jako odborná asistentka na vysokých školách v Praze a Brně.
- Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování.
- Článek
V létě se někdy se jen tak povalujeme ve stínu stromů, jindy se touláme krajinou, nasáváme vůně, sbíráme, ochutnáváme, poznáváme. Léto je hravé, šťavnaté, voňavé - zkrátka stvořené pro dobrodružství všech smyslů.
- Článek
Pojďte se mnou tentokrát nakouknout pod pokličku školního kroužku vaření, který nám na Hanspaulce ukrajuje již třetí sezonu. Kroužek vaření byl mým snem již v době, kdy jsem působil ve vegetariánské restauraci, tahle myšlenka nabrala na intenzitě při rozhodnutí přejít na místo vedoucího školní jídelny.
- Článek
Od roku 2019 je v Ostravě realizován projekt "Fajne školní bistro", jehož cílem je celkové zkvalitnění školního stravování včetně poskytování dietního stravování.
- Článek
Uběhlo již více jak půl roku od jedné velmi důležité a zdařilé akce. Školní stravování není pro zaměstnance jen o vaření. Abychom mohli školní stravování provozovat dle platné legislativy, nutričního doporučení a všech hygienických či bezpečnostních nařízení, je třeba se neustále v této oblasti vzdělávat.
- Článek
Jednou z nejvýraznějších novinek, kterou chystaná novela spotřebního koše přinese, je zavedení nové skupiny potravin: celozrnné obiloviny. Ty byly jídelnám doporučovány i doposud, ovšem nebylo stanoveno jejich množství. Nově budou muset celozrnné obiloviny tvořit alespoň čtvrtinu spotřebovaných obilovin.
- Článek
Novela zákoníku práce, jež nabyla účinnosti 1. 6. 2025, poměrně zásadně mění tradiční úpravu týkající se běhu výpovědní doby. V tomto článku shrnu nejdůležitější změny týkající výpovědní doby.