Školní stravování

Má student pedagogické školy nárok v době konání své povinné praxe ve škole na dotovanou stravu?
Vydáno: 04. 06. 2024
  • Článek
Změny za období únor 2024 PhDr. Mgr. Monika Puškinová Ph.D. specialista na školskou legislativu;www.monikapuskinova.cz Sbírka zákonů Zdroj: www.mvcr.cz Vyhláška č. 11/2024 Sb., kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb.,...
  • Článek
Vařit a pak sledovat, jak si pak malí strávníci pochutnávají na výsledném pokrmu, je velká radost. Děti mohou být hodně vybíravé, ale pokud jim jídlo chutná, dají to upřímně najevo. Rády zkouší a ochutnávají, dokud jim do toho nevstoupí překážka v podobě alergie nebo intolerance, to se strava musí promýšlet a z požitku je hledání potenciálního nebezpečí.
Vydáno: 20. 02. 2024
  • Článek
Velikonoce patří mezi naše nejvýznamnější a nejkrásnější svátky. S velikonočními tradicemi, kam patří rovněž malování a zdobené kraslic, pletení pomlázek, koledování apod., souvisí také stolování. Pojďme si tedy přiblížit pokrmy, které by na našem velikonočním stole neměly chybět, a to i takové, které jsou již možná pozapomenuty.
Vydáno: 20. 02. 2024
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 20. 02. 2024
  • Článek
Čas předvánoční je spojen s přípravami, nákupy, možná nervozitou a určitě větším shonem. Je třeba se i zastavit a v klidu "nasát" vánoční atmosféru. Nejen proto pořádáme již tradičně vánoční den otevřených dveří pro širokou veřejnost. Jídelna se v ten den promění v oázu klidu a pohody s dobrým jídlem, vánočními zvyky a vždy něčím novým, co Vánoce symbolizuje. Návštěvníci jsou usměvaví, milí. U dobrého jídla si povykládají a s dětmi si vyzkoušejí některé vánoční zvyky. A tak odcházejí se slovy, že už se těší na příští rok, co nového ochutnají. A to je odměna pro nás.
Vydáno: 20. 02. 2024
  • Článek
Šéfkuchař pražské restaurace a vinice Salabka Petr Kunc sbíral své gastronomické zkušenosti po celém světě. U nás je průkopníkem zážitkové gastronomie a jde si za svým michelinským snem. Jaký je jeho recept na úspěšnou restauraci a co mu dala účast v televizní soutěži? Nejen o tom jsme si povídali v našem rozhovoru.
  • Článek
Centrum inkluze, o. p. s., společně s Platformou pro včasnou péči, z. s., a pod záštitou náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast, pana Jiřího Navrátila, realizovali v pondělí 15. ledna na půdě Krajského úřadu MSK Kulatý stůl k zajištění bezplatného stravování dětem z chudých rodin. Kulatého stolu se zúčastnili klíčoví aktéři problematiky, zástupci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva pro místní rozvoj, zástupci samospráv, školských zařízení, neziskových organizací a referentů krajského úřadu Moravskoslezského kraje.
  • Článek
Navazujeme na předchozí čísla Speciálu pro školní jídelny, kde jsme vám nabídli informace týkající se dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje - úvodník, kompilaci dotazníkového šetření a první skupinu otázek.
  • Článek
Protože těchto surovin máme díkybohu dostatek, rozdělíme si povídání pěkně na dvě části, abych vás nezahltila hned ze začátku roku. :)
Vydáno: 20. 02. 2024
Jak je to s výší stravného v letošním roce pro již nepracujícího důchodce školy ve školní jídelně? Pokud se v jídelně stravují důchodci (bývalí zaměstnanci), je jim vyměřena snížená úhrada na oběd (hodnota surovin + příspěvek z FKSP).  V konsolidačním balíčku je uvedeno, že podmínkou je, že zaměstnanec vykonával práci alespoň 3 hodiny a nevznikl mu během tohoto dne nárok na stravné v rámci cestovních náhrad na služební cestě. Můžeme i letos poskytovat nepracujícím důchodcům stravné ve školní jídelně za sníženou úhradu?
Vydáno: 16. 02. 2024
Jsme základní škola - příspěvková organizace. Aby měl zaměstnanec nárok na příspěvek na stravné z FKSP, je potřeba, aby splnil podmínku odpracování 3 hodin ve stanovené směně. Jak to bude u pedagogického pracovníka, který: a) má na den určené 3 hodiny výuky od 7.55 do 10.40 hodin, tj. i s přestávkami 2 hodiny 45 minut a po 3. vyučovací hodině jde domů; b) má na den určené 3 hodiny výuky od 7.55 do 10.40 hodin, tj. i s přestávkami 2 hodiny 45 minut a po 3. vyučovací hodině bude vykonávat ještě nepřímou vyučovací povinnost v délce 60 minut; c) má na den určené 2 hodiny výuky, příjde do práce a 3. a 4. hodina je mu přidělena jako suplování za nemocného pedagoga; d) má na den určené 4 hodiny výuky, ale 4. hodinu musí odejít na předem objednané vyšetření k lékaři Ve kterém případě bude mít nárok na příspěvek na stravné? 
Vydáno: 15. 02. 2024
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 12. 12. 2023
  • Článek
Jsme samostatná školní jídelna v Kojetíně, která vaří denně cca 700 obědů a mezi naše "krédo" patří nejen vaření z čerstvých surovin za dodržování výživových norem, ale i mimo jiné zachovávat lidové gastronomické tradice. Jsme také i otevřeni novým zvykům, svátkům či slavnostem tak, aby i děti, žáci a studenti ochutnávali stále něco nového či netradičního. A tak sledujeme nové trendy a nezapomínáme ani na naše české tradice. Z těch novějších již tradičně připravujeme např. Valentýnské menu, v rámci svátku Halloween dýňové speciality a na Martina "martinskou husu". Ani jeden z těchto svátků se za mých dětských let neslavil. Je ale pravdou, že už hodně pamatuji :).
Vydáno: 12. 12. 2023
  • Článek
Tak tu máme nový rok a s ním nové naděje a očekávání. V lednu je aktuální téma hubnutí, všichni se snažíme dostat znovu do formy. S nadbytečnými kily pomáhá pohyb, ale také lehčí strava. Proto si dnes povíme o králíkovi.
Vydáno: 12. 12. 2023
  • Článek
PharmDr. Margit Slimáková, jak již titul napovídá, je vystudovaný farmaceut, který během studia řešil zdraví člověka, jak léčit nemoci a jakými léky. V té době se privátně a následně profesně začala věnovat zdravotní prevenci, protože si uvědomila, že prevence je mocná a za naprostou většinou nemocí stojí to, co jíme, co děláme a jak se chováme. Je lepší tedy, jak se s mnoha studiemi shoduje, dbát na prevenci než hasit následný požár.
Vydáno: 12. 12. 2023
  • Článek
V předchozích číslech Speciálu pro školní jídelny jsme vám nabídli základní informace týkající se dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje - úvodník a kompilaci dotazníkového šetření.
  • Článek
Od roku 2024 budou čerpat dovolenou i zaměstnanci pracující na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohodu o provedení práce i pracovní činnosti. Jelikož jde o specifické pracovněprávní vztahy, které jsou nezřídka využívány na zástupy a krátkodobý výkon práce, bude s posuzováním dovolené těchto zaměstnanců spojeno mnoho potenciálních problémů. V tomto článku popíšu, jak vzniká nárok na dovolenou zaměstnancům pracujícím na dohody, a zaměřím se na specifika čerpání dovolené těchto zaměstnanců.
Vydáno: 12. 12. 2023
  • Článek
Kurzy vaření a pečení jsou důležitou součástí předmětu pracovní vyučování vyučovaného na druhém stupni základních škol. Cílovou skupinou jsou žáci osmých až devátých tříd. Vzdělávací standardy pro 2. stupeň základních škol uvádějí, že tito žáci by z hlediska výkonu měli být schopni bez obtíží připravit tradiční slovenský pokrm (Technika - nižšie stredné vzdelávanie, 2022).
Vydáno: 24. 10. 2023
  • Článek
Přichází podzim, doba velkých teplotních skoků, které mají nepodstatný vliv na imunitu naši, ale především našich dětí. S nástupem do školy se mění jejich režim, přichází na řadu brzké vstávaní, stres a určitá odpovědnost za své povinnosti. To může vést k oslabení imunity a velké zkoušce odolávání virům a bakteriím. Je třeba přistoupit k prevenci v rámci stravy. Ne nadarmo se říká, že prevence vyjde levněji než léčba či rychlá záchrana, tak proč jí nejít naproti.
Vydáno: 24. 10. 2023