Školní stravování
- Článek
Tentokrát jsme si pro rozhovor zajeli na Prahu 6 do MŠ Parléřova. Tam již pátým rokem pracuje jako hlavní kuchařka sympatická Ilona Tylichová. Naplňuje ji práce s dětmi a nebojí se výzev. Proto ji vyloženě nadchla možnost zařazení její školní jídelny do pilotního projektu testování nové verze spotřebního koše v souladu s plánovanou novelou. Co říká samotné realizaci a co jí na novém způsobu vaření baví nejvíce?
- Článek
Po 30 letech přichází opěvovaná i obávaná novela vyhlášky o školním stravování. Co stálo za jejím vznikem, jaký byl její vývoj a jaké konkrétní změny čekají školní jídelny? V rukou držíte první vydání letošního Speciálu pro školní jídelny a s ním i první článek z chystané série příspěvků věnovaných novému spotřebnímu koši.
- Článek
Pečená husa patří k podzimu stejně neodmyslitelně jako třeba svatomartinské víno. Husí hody se na Slovensku staly přímo podzimní kulinářskou povinností. I proto se na svátek svatého Martina vydali pracovníci školních jídelen Pardubického kraje na stipendijní studijní stáž do Prešovského samosprávného kraje.
- Článek
Rozmanitá a inovativní doba, nabízející nepřetržitý přístup k internetu a především k informacím, dopadá i na děti. Články se zajímavými titulky, krátké spoty na internetu nebo online přehrávacích platformách, jako je YouTube, mohou lákat ke změně stravovacích návyků, ať už je to z důvodu etického, nebo rádoby zdravotního.
- Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí z příkladu dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodné realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
- Článek
Ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny jsou suroviny, které obsahují spoustu pro nás prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, tuky, antioxidanty, bílkoviny, sacharidy a jiné. Jsou "nadupané" živinami, ale pokud je správně nepřipravíme, ztratíme možnost se k těmto živinám dostat.
- Článek
S řešením dlužného stravného se školy potýkají čím dál častěji. Jaký by tedy měl být správný postup?
- Článek
V oblasti doúčtování ceny obědů školy často váhají, jaký volit postup. Pro to, abychom mohli odpovědět na otázku "Jaká má být cena nedohlášeného (a často neodebraného) oběda v době nemoci dítěte?", se musíme podívat na základní právní předpisy, které upravují cenu dotovaného oběda.
- Článek
V rámci nastaveného trendu školního stravování, které je souladu se zásadami zdravé výživy, se školním jídelnám doporučuje zajistit zdravou výživu zajímavě, s podporou dietního stravování a poskytovat ji i strávníkům v obtížné sociální situaci. V průběhu 2. pololetí školního roku 2024/2025 je nutné sledovat informace o očekávané novele vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů. Změna se má týkat tzv. spotřebního koše.
- Článek
Nápad na kroužek vzešel v rámci projektu "Jde o děti", který se věnuje školnímu stravování. Jeho realizaci podporuje městská část Praha 6. Vztah k jídlu si děti budují od útlého věku a já jsem stále přemýšlela nad tím, jak jim s tím pomoci.
Školní jídelny se řídí 30 let starou vyhláškou o školním stravování, která v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Pilotní testování připravovaných změn potvrdilo jejich proveditelnost. Aktualizované složení spotřebního koše se pak promítne do novely vyhlášky o školním stravování, jejíž platnost se předpokládá nejdříve v září roku 2025.
Jsme základní škola, která vaří denně cca 800 obědů. Ve vnitřním řádu školní jídelny je stanoveno, že nevyzvednuté obědy v daný den jsou přednostně na konci stravovací doby nabídnuty jako přídavek žákům, kteří mají zájem. Dále je v řádu stanoveno, že pokud nejsou vydány nevyzvednuté obědy žákům z důvodu jejich nezájmu, je možno prodat oběd či jeho část formou zbytkového obědu za sníženou cenu. Také platí, že zbytkový oběd si nemůže koupit zaměstnanec ani žák, pokud v daný den nemá zaplacen svůj oběd. V rámci kontrolní činnosti nám bylo sděleno, že škola nesmí žádný „zbytkový“ oběd prodat, ale musí dané jídlo dát do odpadu. Jaký je správný postup, který odpovídá platné legislativě?
- Článek
Připravili jsme pro naše strávníky týden italské kuchyně. Chtěli jsme v našem pestrém jídelníčku udělat ještě další změnu, a to právě v podobě představení cizí kuchyně. Jídla cizích kuchyní zařazujeme do jídelníčku běžně, ale tentokrát jsme se rozhodli jít cestou celotýdenního jídelníčku.
- Článek
Práce ve školní jídelně je opravdu nelehká. Vzhledem k tomu, že stravování dětí, žáků a studentů ve školních jídelnách probíhá po většinu kalendářního roku a má dopad na více faktorů než jen na naplněný žaludek, není divu, že je školní stravování svázáno mnoha předpisy. Je pak právě na vedoucích školních jídelen, aby se v množství právních předpisů uměli vyznat a dovedli je správně aplikovat v praxi. Právě k tomu jim slouží řada vzdělávacích aktivit pořádaných odborem školství Krajského úřadu Pardubického kraje v čele s celodenní pracovní poradou.
- Článek
V Kutné Hoře se v srpnu po 20 letech setkali vedoucí školních jídelen z regionu. Do městské knihovny je pozvalo Centrum podpory vzdělávání Kutnohorsko (CPV), které zde usiluje o rozvoj škol, včetně nepedagogické podpory.
- Článek
Projekt „Dětiketa - etiketa pro děti“ přináší výuku společenského chování přímo do českých škol. Autorka programu Ilona Křížková na následujících řádcích hovoří s garantem Ladislavem Špačkem o jeho významu, potřebě začlenění etikety do školních vzdělávacích programů a důležitosti správného stolování nejen ve školních jídelnách.
- Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
- Článek
Období kolem svátku svatého Martina bývá spojováno s prvními mrazíky a sychravým počasím. Podzim již sklidil svou úrodu na stromech a polích a příroda se chystá na zimu. Tento čas láká trávit chvíle častěji v teple, v pospolitosti rodiny a přátel. K tomu přijde vhod svatomartinské hodování, které bývalo v dřívějších dobách nejbohatším za celý rok, krátce po něm pak následovalo období adventního půstu. Ke svatomartinské huse patří také výborné víno a svatomartinské rohlíčky, tak si nechme chutnat.
- Článek
Obecně je známo, že přírodní zdroje je nejlepší využívat na jaře, kdy je příroda v plné síle. Přestože je tu však podzim, příroda kolem nás má stále co nabídnout. V podzimním čase už to, co nalezneme, nemusí být tolik bohaté na živiny, přesto z ní můžeme čerpat. A využívat přírodních zdrojů můžeme dokonce i v zimě - při správně zvoleném způsobu konzervace a uchování jednotlivých darů lesa. Pomohou se zdravotními neduhy nebo jako prevence případného onemocnění.
- Článek
Polévky bývají v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Už babičky nás učily, že polévka je grunt. Pokud ale polévku doplníme krutony, opečeným toustem nebo zahustíme bramborami, může se stát i hlavním chodem nebo večeří. Polévky zajišťují pravidelný přísun tekutin. Bývají lehce stravitelné, zejména pro děti, rekonvalescenty a osoby trpící nechutenstvím. Mají různou výživovou hodnotu, záleží na tom, z čeho a jak je připravíme.