Školní stravování - strana 2

  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 22. 08. 2023
  • Článek
Mistr kuchař a předseda Staré gardy kuchařů a cukrářů Jiří Eichner nedá dopustit na tradiční českou kuchyni - ať už sladkou, nebo slanou -, rád si ale pochutná i na moderních jídlech. Do školních jídelen by je ale příliš „netlačil“ a pro děti by se držel ověřené klasiky. O tom, zda jsou dnešní děti ve vnímání nejen školního stravování odlišné než ty ze starších generací, jak ozvláštnit nabídku jídelen, i o tom, jak na dobu svého vlastního stravování ve škole legenda české gastronomie vzpomíná, jsme si povídali v dnešním rozhovoru.
Vydáno: 22. 08. 2023
  • Článek
Úvod k dotazníkovému šetření Odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje před časem oslovil manažery 150 příspěvkových organizací vykonávajících činnost školského zařízení působících v systému školního stravování. Důvodem tohoto oslovení byla...
Vydáno: 22. 08. 2023
  • Článek
Nastal čas "babího léta", který se velmi výrazně projevuje v přírodě. Dozrávají plody nejrůznějších druhů ovoce, zvěř si připravuje zásoby na zimu, stěhovaví ptáci se chystají na odlet do teplých krajin, stromy se začínají oblékat do pestrých podzimních barev. Zářijové období s sebou také přináší chladnější dny a je třeba se chránit proti nachlazení. Využijme lesní plody, které dozrály během léta a jež obsahují velké množství vitamínů a dalších důležitých prvků pro naše zdraví, a vytvořme si výborné pokrmy a nápoje.
Vydáno: 22. 08. 2023
  • Článek
Cílem článku je shrnout důležité činnosti školní jídelny v průběhu 1. pololetí školního roku 2023/2024. Některé z činností lze analogicky vztáhnout i na činnost jiných zařízení školního stravování (výdejny a vývařovny).
Vydáno: 22. 08. 2023
Vedoucí školní jídelny předložila přeplatky za stravné (některé jsou starší dvou let), které si strávníci nevyzvedli v hotovosti a nemáme je ani kam vrátit (neznáme číslo účtu, adresu atd.). Jak máme postupovat ohledně těchto přeplatků z hlediska účtování atd.?
Vydáno: 16. 08. 2023
Jsme střední škola, příspěvková organizace, zřízená Jihomoravským krajem. Současně jsme plátci DPH, takž většinu dokumentů archivujeme 10 let. Prosím, jak dlouho musíme archivovat v našem zařízení školní jídelna např. výdejky potravin, jídelníčky, příjemky potravin, kritické body apod. 
Vydáno: 20. 06. 2023
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Andrea Jakešová a Veronika Pourová mají poradnu s všeříkajícím názvem Ne hladu. Spolu se svým týmem nutričních terapeutek se snaží vyvracet nejrozšířenější výživové mýty. Píšou články, radí a vystupují na konferencích i v televizi. Jakých prohřešků se nejčastěji dopouštíme, proč není dobré pít alkohol každý den a jak se neztratit mezi radami a tipy na internetu? Nejen o tom jsme si povídali v našem rozhovoru.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Radek David patří k nejznámějším kuchařům u nás. Za svou kariéru prošel mnoha podniky a potkal se s řadou známých šéfkuchařů. Nyní se věnuje kuchyni firemního stravování. Se Speciálem pro školní jídelny si povídal o kariéře a práci v gastru, o pozici kreativního šéfkuchaře v Aramarku a o vzpomínkách na školní léta.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Současné děti jsou docela mlsné a vybíravé. Myslím, že tuto větu by podepsala velká část dospělých. Sluší se dodat, že před šedesáti roky jsme jako děti také byli mlsní (říkali to naši rodiče a ještě víc prarodiče) a naše děti před čtyřiceti roky byly stejně vybíravé a leccos nejedly.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Softwarové společnosti Gordic a VIS Plzeň se dohodly na spolupráci v oblasti digitalizace veřejné správy a vzájemné podpoře. Tento významný krok stvrdili jednatelé Jaromír Řezáč za společnost Gordic a Vladimír Bureš za VIS Plzeň společným podpisem memoranda. Setkání proběhlo v nových prostorách pražské centrály Gordic.
Vydáno: 13. 06. 2023
  • Článek
Tropické ovoce nám přibližuje exotické kraje, roste v tropech a subtropech. Jedná se o plody, které nás lákají svou barevností, vůní, chutí nebo svým tvarem. Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. V dnešní době jsou běžně dostupné téměř u každého obchodníka v dobré kvalitě. Pojďme si tedy popsat nejznámější druhy, ze kterých si můžeme připravit i něco dobrého.
Vydáno: 13. 06. 2023