Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, k němuž kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. Jednou z podzimních plodin, která by v našem jídelníčku neměla chybět, je dýně.
Dýňové dobroty
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice; lektorka DVPP
Dýně pro zdraví
Dužina dýně obsahuje přibližně 90% vody, dále vlákninu, bílkoviny a minimum sacharidů i kalorií. Její součástí jsou hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, zinek, mangan a beta karoten. Obsahuje také vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou a kyselinu nukleovou, jež má omlazující účinky. Dýně
-
posiluje imunitu - Díky vysokému obsahu antioxidantů dýně pomáhá posilovat imunitní systém a chrání tělo před viry, bacily a bakteriemi.
-
chrání zrak - Zejména dýně Hokkaido chrání oči hlavně před šedým zákalem. Je zdrojem vitamínu A, luteinu a zeaxantinu, tedy látek, které jsou spojené s nižším rizikem makulární degenerace spojené s věkem.
-
chrání před infarktem a mrtvicí - dýně obsahují množství cenných nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, a tím také riziko vzniku infarktu a mrtvice. Dýně Hokkaido patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, což jsou látky ohrožující správné fungování kardiovaskulárního systému.