Školní stravování - strana 4

  • Článek
Jak vypadá vaše ráno, když se nestihnete nasnídat? Nebo když doma zrovna nic není? Daří se vám být přes den produktivní a soustředit se na úkoly, které jsou před vámi? Že ne? Podobně jsou na tom mnozí žáci základních škol. Některé školy proto zavádějí snídaňové kluby, kde mohou děti, pedagogové, ale třeba i rodiče začít den společně se zdravou snídaní a naladit se tak na vyučování. Kluby jako jeden z nástrojů pro školy s vyšším počtem žáků se sociálním znevýhodněním nabízí i projekt Podpora rovných příležitostí v rámci výzvy NPO. Díky této výzvě jich dosud vznikly zhruba tři desítky.
Vydáno: 24. 01. 2023
  • Článek
Díky projektu Obědy do škol, který organizuje MPSV, budou i v aktuálním školním roce zdarma obědvat děti od 3 do 15 let, jejichž rodiče si nemohou dovolit hradit stravné z vlastních zdrojů. Obědy zdarma tak jsou jedním z důležitých opatření, které rodiny a jejich děti ze sociálně slabého prostředí motivuje k účasti v předškolním vzdělávání a přispívá k pravidelné docházce dětí do mateřské školy.
Vydáno: 24. 01. 2023
  • Článek
Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.
Vydáno: 24. 01. 2023
Vydáno: 01. 02. 2023
  • Článek
Omeleta se slaninou 3/4 l mléka, 4 vejce, 30 dkg mouky, lžička prášku do pečiva, sůl, nakrájené plátky slaniny, sádlo nebo máslo Do mouky s práškem nalijeme trošku mléka,...
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Pavlína Berzsiová s cukrařinou spojila celý svůj život. Věnuje se jí už čtyřicet let profesionálně i na pedagogické úrovni, kdy předává zkušenosti žákům gastronomických škol i široké veřejnosti v rámci kurzů. Mediálně známá autorka řady kuchařek a držitelka mnoha cen, mimo jiné zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, říká, že její obor v posledních letech kvete. O tom, ale i na téma náhražek ve vaření nebo o sladkých výrobcích ze supermarketů jsme si povídali v dnešním rozhovoru.
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Dle výzkumu organizace "Skutečně zdravá škola" skončí v koších českých závodních a školních jídelen až 50 tisíc tun potravin ročně. Do odpadu a následně na skládky se ale nedostanou pouze zbytky z biologického odpadu v pravém slova smyslu, jako jsou odřezky či slupky, ale také prošlé potraviny nebo celé nesnědené pokrmy, s nimiž se tak ve velkém plýtvá a končí nevyužité na skládkách, kde produkují škodlivé emise. Co můžeme kromě náležité edukace o předcházení vzniku odpadu udělat my, zaměstnanci či vedení škol a lektoři?
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Už jenom představa toho, jak se nám na jazyku rozplývá kousek čokolády, vyvolává na tváři blažený úsměv. Proč v nás ale tento pamlsek vzbuzuje tak příjemný pocit a u některých lidí dokonce opravdovou závislost? Pro mnoho z nás je to více než obyčejná sladkost, dodává nám útěchu, napomáhá uvolnění po dni plném stresu a je pohlazením po duši. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak se kakaové boby zpracovávají a co vše si z nich můžeme připravit.
Vydáno: 13. 12. 2022
  • Článek
Článek se zaměřuje na základní činnosti školní jídelny v průběhu 2. pololetí školního roku 2022/2023. Některé z činností lze analogicky vztáhnout i na činnost jiných zařízení školního stravování (výdejny a vývařovny). V případě, že se činnost týká pouze školních jídelen určitého zřizovatele, je tato skutečnost uvedena.
Vydáno: 13. 12. 2022
Jsme soukromá lesní mateřská škola, školská právnická osoba, zřizovaná spolkem. Nemáme registrovanou výdejnu. Školní stravování zajišťujeme soukromou firmou, se kterou máme uzavřenu smlouvu o školním stravování, tato firma nám stravu také vydává (obědy, svačiny i přesnídávky). Ani tato firma není zapsána jako zařízení školního stravování. Tedy ani naše školka, ani stravovací firma nepobíráme na stravování žádné dotace (normativ). Je tedy v tomto případě mou povinností zajistit plnění spotřebního koše? Ve vyhlášce č. 107/2005 Sb. je definováno: „Typy zařízení školního stravování jsou a) školní jídelna, b) školní jídelna – vývařovna (dále jen ‚vývařovna‘), c) školní jídelna – výdejna (dále jen ‚výdejna‘), d) výdejna lesní mateřské školy. “ Nejsme ani jedno z výše jmenovaných zařízení, tudíž usuzuji, že se tato povinnost na nás nevztahuje? 
Vydáno: 24. 11. 2022
  • Článek
Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.
Vydáno: 22. 11. 2022
  • Článek
Jak se správně chovat, jak se zdravit, jak se oblékat, a především i správně stolovat. To jsou základy etikety, které by měl každý z nás dobře znát. Pojďme tyto návyky společně učit i naše děti tak, aby se v dospělosti staly slušnými a kultivovanými osobnostmi.
Vydáno: 18. 10. 2022
  • Článek
Jen pro připomenutí - smyslem projektu Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje - „Kuchyně našich babiček“ - je chutné, zdravé a moderní vaření dle tradičních a ověřených receptur naší národní kuchyně. To vše za pomoci nejnovějších technologií a v duchu gastronomických trendů.
Vydáno: 18. 10. 2022