Cizrnové brownies
Na 12-15 porcí
Ingredience
-
cizrna ve vlastní šťávě (vapeur) - 2 plechovky (cca 480 g scezené)
-
vysokoprocentní čokoláda (min. 70 %) - 200 g
-
holandské kakao - 2 polévkové lžíce (cca 15 g)
-
prášek do pečiva bez fosfátů - 1 sáček (cca 10 g)
-
třtinový cukr - 60 g
-
banány (zralé, oloupané) - 3 ks (cca 300 g)
-
celozrnná špaldová mouka - 120 g
Postup
1.
Cizrnu slij, opláchni a v mixéru rozmixuj na hladkou pastu.
2.
Čokoládu rozpusť ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a nech trochu vychladnout.
3.
V míse smíchej mouku, cukr a prášek do pečiva.
4.
Přidej rozmixovanou cizrnu, banány, kakao a rozpuštěnou čokoládu, vše dobře promíchej do hladkého těsta.
5.
Pekáč vylož pečicím papírem a nalij do něj těsto.
6.
Peč v předehřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.
7.
Po upečení nech úplně vychladnout, aby brownies dobře ztuhly.
Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně při 15 porcích)
Energie
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
220 kcal
6 g
30 g
7 g
Nutriční zajímavost:
Cizrna dodává brownies bílkoviny a vlákninu, které pomáhají snižovat glykemický index dezertu a prodlužují pocit sytosti. Banány přirozeně sladí bez potřeby velkého množství cukru a kakao je bohaté na antioxidanty.
TIP:
Pro veganskou verzi použij veganskou čokoládu a ujisti se, že prášek do pečiva neobsahuje živočišné složky.
Jablečnošpaldové muffiny
Na 24 kusů
Ingredience
-
špaldová celozrnná mouka - 200 g
-
jemně mleté ovesné vločky - 200 g
-
jablka (oloupaná, nastrouhaná) - 300 g
-
třtinový cukr - 300 g
-
vejce - 3 ks
-
řepkový olej - 200 ml
-
kypřicí prášek do pečiva - 1 balení (cca 10 g)
-
kakao - 2 lžíce (cca 15 g)
-
skořice - 1 lžička (cca 3 g)
-
rozinky - 1 hrst (cca 50 g)
-
mléko - 200 ml
Postup
1.
Jablka oloupej, vykroj jádřince a nastrouhej najemno.
2.
V míse utři žloutky s olejem a cukrem do světlé pěny.
3.
Z bílků ušlehej tuhý sníh.
4.
Mouku a ovesné vločky smíchej s práškem do pečiva, kakaem a skořicí.
5.
Do žloutkové pěny přidej suché ingredience, nastrouhaná jablka, rozinky, mléko a nakonec lehce vmíchej sníh z bílků.
6.
Plech na muffiny vylož papírovými košíčky a naplň je do tří čtvrtin.
7.
Peč v předehřáté troubě při 180 °C cca 20-25 minut dozlatova.
Nutriční hodnoty na 1 muffin (přibližně)
Energie
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
210 kcal
5 g
30 g
8 g
Nutriční zajímavost:
Špaldová mouka obsahuje více vlákniny a vitamínů skupiny B než klasická pšeničná mouka. Ovesné vločky dodávají beta-glukany, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a podporují zdravé trávení.
TIP:
Rozinky lze nahradit nasekanými sušenými meruňkami ne