Hlavní pokrmy

Vydáno: 35 minut čtení

Paella s lososem a zeleninou

Na 10 porcí
Ingredience
-
hrášek - 200 g
-
cibule - 250 g
-
česnek - 10 g
-
filet z lososa bez kůže - 900 g
-
řepkový olej - 15 g
-
červená paprika - 350 g
-
žlutá paprika - 250 g
-
kulatozrnná rýže (suchá) - 800 g
-
mletá sladká paprika - cca 10 g
-
šafrán - špetka (cca 0,2 g)
-
tymián - 5 g
-
citronová šťáva - z 1 citronu
-
sůl - dle chuti
-
vývar - cca 1,5 l
Postup
1.
Omyjeme a nakrájíme cibuli, česnek a papriky.
2.
Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme česnek a papriky, krátce orestujeme.
3.
Přisypeme rýži, koření a sůl, promícháme.
4.
Podlijeme vývarem a vaříme cca 20-30 minut.
5.
Přidáme hrášek a lososa nakrájeného na kostky, přiklopíme a povaříme 5 minut.
6.
Dochutíme citronovou šťávou a solí podle potřeby.
Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně)
Energie
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
490 kcal
32 g
45 g
14 g
Nutriční zajímavost:
Losos je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a mozku. Kulatozrnná rýže obsahuje více škrobu než dlouhozrnná, což jí dává krémovou konzistenci, ideální pro pokrmy jako paella. Přidání zeleniny zvyšuje obsah vlákniny a antioxidantů, které přispívají k lepšímu trávení a celkové vitalitě.
TIP:
Paella může být i bez masa - například s cizrnou a bohatou zeleninou, což je výborná varianta pro vegetariány a vegany.
aspigetpic?section=7&pictype=2&EagriUserAddr=0.0.0.0&Id=24878.jpg
Paella s cizrnou a mozzarellou
Na 10 porcí
Ingredience
-
cibule - 200 g
-
česnek - 10 g
-
kukuřice (mražená nebo sterilovaná) - 400 g
-
fazolové lusky - 400 g
-
rýže (suchá) - 400 g
-
rajčata krájená, loupaná - 200 g
-
cizrna (uvařená) - 400 g
-
mozzarella - 300 g
-
olej - cca 15 g
-
sůl - dle chuti
-
koření: adžika, kurkuma - dle chuti
-
vývar (zeleninový nebo kuřecí) - cca 1 l na podlití
Postup
1.
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
2.
Přidáme kukuřici a fazolové lusky nakrájené na menší kousky, krátce orestujeme.
3.
Vmícháme uvařenou rýži a uvařenou cizrnu.
4.
Zalijeme krájenými rajčaty a vývarem tak, aby byla směs lehce podlitá.
5.
Přidáme sůl, adžiku a kurkumu podle chuti, případně rajský protlak pro lepší chuť.
6.
Podusíme společně cca 10 minut, aby se chutě spojily.
7.
Na talíři ozdobíme kousky mozzarelly.
Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně)
Energie
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
430 kcal
22 g
55 g
10 g
Nutriční zajímavost
Cizrna je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů, které podporují dlouhodobý pocit sytosti a stabilní hladinu cukru v krvi. Mozzarella dodává pokrmu kvalitní mléčné bílkoviny a vápník, nezbytný pro zdravé kosti. Kombinace zeleniny a koření jako adžika a kurkuma přináší antioxidanty a protizánětlivé látky.
TIP:
Paellu lze obměnit i jinými druhy zeleniny, například přidáním cukety nebo lilku pro ještě pestřejší chuť.
aspigetpic?section=7&pictype=2&EagriUserAddr=0.0.0.0&Id=24862.jpg
Karbanátky z červené čočky a tofu
Na 10 porcí
Ingredience
-
červená čočka - 700 g
-
zeleninový vývar - 800 ml
-
mrkev - 400 g
-
uzené tofu - 250 g
-
tofu natural - 250 g
-
cibule - 150 g
-
česnek - 10 g
-
ovesné vločky - 200 g
-
vejce - 4 ks
-
sůl - dle chuti
-
uzená paprika - dle chuti
Postup
1.
Čočku uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka (cca 15-20 minut).
2.
Mrkev nastrouháme najemno, cibuli a česnek nasekáme najemno.
3.
Uzené tofu i tofu natural nakrájíme na malé kostičky nebo rozmělníme vidličkou.
4.
Všechny ingredience (uvařenou čočku, mrkev, tofu, cibuli, česnek, ovesné vločky, vejce, sůl a uzenou papriku) dobře promícháme, aby vzniklo lepivé těsto.
5.
Tvarujeme placky (karbanátky) o váze cca 80-100 g.
6.
Pečeme v konvektomatu při 220 °C po dobu 7-10 minut dozlatova.

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Novela vyhlášky o školním stravování
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Hygienické požadavky na pracovníka
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Sjednocení cen obědů pro žáky v případě dvou různých stravovacích zařízení
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Odpis zboží ze skladu
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Financování obědů
Čerpání FKSP