Paella s lososem a zeleninou
Na 10 porcí
Ingredience
-
hrášek - 200 g
-
cibule - 250 g
-
česnek - 10 g
-
filet z lososa bez kůže - 900 g
-
řepkový olej - 15 g
-
červená paprika - 350 g
-
žlutá paprika - 250 g
-
kulatozrnná rýže (suchá) - 800 g
-
mletá sladká paprika - cca 10 g
-
šafrán - špetka (cca 0,2 g)
-
tymián - 5 g
-
citronová šťáva - z 1 citronu
-
sůl - dle chuti
-
vývar - cca 1,5 l
Postup
1.
Omyjeme a nakrájíme cibuli, česnek a papriky.
2.
Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme česnek a papriky, krátce orestujeme.
3.
Přisypeme rýži, koření a sůl, promícháme.
4.
Podlijeme vývarem a vaříme cca 20-30 minut.
5.
Přidáme hrášek a lososa nakrájeného na kostky, přiklopíme a povaříme 5 minut.
6.
Dochutíme citronovou šťávou a solí podle potřeby.
Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně)
Energie
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
490 kcal
32 g
45 g
14 g
Nutriční zajímavost:
Losos je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a mozku. Kulatozrnná rýže obsahuje více škrobu než dlouhozrnná, což jí dává krémovou konzistenci, ideální pro pokrmy jako paella. Přidání zeleniny zvyšuje obsah vlákniny a antioxidantů, které přispívají k lepšímu trávení a celkové vitalitě.
TIP:
Paella může být i bez masa - například s cizrnou a bohatou zeleninou, což je výborná varianta pro vegetariány a vegany.

Paella s cizrnou a mozzarellou
Na 10 porcí
Ingredience
-
cibule - 200 g
-
česnek - 10 g
-
kukuřice (mražená nebo sterilovaná) - 400 g
-
fazolové lusky - 400 g
-
rýže (suchá) - 400 g
-
rajčata krájená, loupaná - 200 g
-
cizrna (uvařená) - 400 g
-
mozzarella - 300 g
-
olej - cca 15 g
-
sůl - dle chuti
-
koření: adžika, kurkuma - dle chuti
-
vývar (zeleninový nebo kuřecí) - cca 1 l na podlití
Postup
1.
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
2.
Přidáme kukuřici a fazolové lusky nakrájené na menší kousky, krátce orestujeme.
3.
Vmícháme uvařenou rýži a uvařenou cizrnu.
4.
Zalijeme krájenými rajčaty a vývarem tak, aby byla směs lehce podlitá.
5.
Přidáme sůl, adžiku a kurkumu podle chuti, případně rajský protlak pro lepší chuť.
6.
Podusíme společně cca 10 minut, aby se chutě spojily.
7.
Na talíři ozdobíme kousky mozzarelly.
Nutriční hodnoty na 1 porci (přibližně)
Energie
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
430 kcal
22 g
55 g
10 g
Nutriční zajímavost
Cizrna je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů, které podporují dlouhodobý pocit sytosti a stabilní hladinu cukru v krvi. Mozzarella dodává pokrmu kvalitní mléčné bílkoviny a vápník, nezbytný pro zdravé kosti. Kombinace zeleniny a koření jako adžika a kurkuma přináší antioxidanty a protizánětlivé látky.
TIP:
Paellu lze obměnit i jinými druhy zeleniny, například přidáním cukety nebo lilku pro ještě pestřejší chuť.

Karbanátky z červené čočky a tofu
Na 10 porcí
Ingredience
-
červená čočka - 700 g
-
zeleninový vývar - 800 ml
-
mrkev - 400 g
-
uzené tofu - 250 g
-
tofu natural - 250 g
-
cibule - 150 g
-
česnek - 10 g
-
ovesné vločky - 200 g
-
vejce - 4 ks
-
sůl - dle chuti
-
uzená paprika - dle chuti
Postup
1.
Čočku uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka (cca 15-20 minut).
2.
Mrkev nastrouháme najemno, cibuli a česnek nasekáme najemno.
3.
Uzené tofu i tofu natural nakrájíme na malé kostičky nebo rozmělníme vidličkou.
4.
Všechny ingredience (uvařenou čočku, mrkev, tofu, cibuli, česnek, ovesné vločky, vejce, sůl a uzenou papriku) dobře promícháme, aby vzniklo lepivé těsto.
5.
Tvarujeme placky (karbanátky) o váze cca 80-100 g.
6.
Pečeme v konvektomatu při 220 °C po dobu 7-10 minut dozlatova.