Až se podzim zeptá

Vydáno: 15 minut čtení

Přechod do období podzimu nám přináší spousty změn. Teplé dny se krátí, vzduch je chladivější a my se pozvolna přesouváme do strukturovanějšího rytmu školního roku, pracovních úkolů a ranních budíků za ranní tmy.

Až se podzim zeptá
Anna
Pačevová,
lektorka fermentace a rostlinné stravy, https://mygreenovi.cz/
Často vzpomínáme na
tu letní lehkost
- slunce na kůži, bosá chodidla v trávě a dny bez plánů... A tak je úplně v pořádku si dopřát
čas na doznění
. Dovolit si více klidu, méně spěchu a nechat vše pomalu „dosednout“.
A právě
výživné, hřejivé a jednoduché jídlo
může být nejlepším společníkem na cestě tímto přechodovým obdobím. Sezóna je štědrá - nabízí nám záplavu jablíček, šťavnaté dýně, zemitou červenou řepu, křupavé zelí a kořenovou zeleninu, která nás uzemní a vyživí do hloubky. Jsou to opravdové poklady pozdního léta a brzkého podzimu - plné barev, chutí, vůní a nápadů.
Na následujících stránkách najdete
jednoduchou a praktickou inspiraci
na to, jak využít sezónní suroviny naplno. Většinu ingrediencí snadno najdete na trhu, na zahrádce nebo ve spíži. Stačí pár základních surovin a chuť si uvařit něco dobrého - pro sebe, pro své blízké, nebo jen tak, pro radost z tvoření.
RECEPTY
JABLEČNÁ LÍZÁTKA
Zdravá a na výrobu velmi jednoduchá
lízátka pro malé i velké
. Dají se skvěle využít na oslavy všeho druhu, na pikniky nebo jen tak, pokud chcete udělat někomu radost. A také můžou být skvělou záchranou v situaci, kdy jste zapomněli na dárek, nebo jste na jeho výrobu neměli prostor. Prostě drobnost, která potěší.
Potřebujeme:
-
jablíčka
-
špejle nebo párátka
-
nůž a prkýnko
-
volitelné: (domácí) čokoládu, oříšky, semínka nebo nadrcené lyofilizované ovoce
Postup:
Jablíčka, nejlépe domácí, omyjeme a nakrájíme na tlustší kolečka. Pak už stačí jen z jedné strany zapíchnout špejli/párátko a je hotovo.
Praktické tipy:
-