Když voní léto na talíři

Vydáno: 18 minut čtení

V létě se někdy se jen tak povalujeme ve stínu stromů, jindy se touláme krajinou, nasáváme vůně, sbíráme, ochutnáváme, poznáváme. Léto je hravé, šťavnaté, voňavé - zkrátka stvořené pro dobrodružství všech smyslů.

Když voní léto na talíři
Anna
Pačevová
lektorka fermentace a rostlinné stravy, https://mygreenovi.cz/
Letní paleta potravin je neskutečně pestrá. Sladké jahody, maliny, angrešty i rybízy se rozplývají na jazyku, zahrádky přetékají cuketami, rajčaty a křupavými okurkami. Kopce se modrají borůvkami, bylinky se suší na slunci a každá procházka může skončit malou hostinou.
V tomto čísle vás vezmu také na jih - na sluncem zalitý Balkán, konkrétně do mého rodného Bulharska. Tamní kuchyně je totiž výtečná, plná chutí, vůní i vzpomínek. Ale ještě než se do těchto dobrot ponoříme, chci vám představit jednu rostlinu, která mi léto zpříjemňuje nejen v květináči, ale i v kuchyni.
Aksamitník (afrikán)
Možná ho znáte hlavně jako okrasnou rostlinu - zářivě oranžový nebo žlutý květ, který zdobí záhonky, truhlíky i městské parky. Ale věděli jste, že je nejen krásný, ale také
jedlý a léčivý
? Aksamitník posiluje zrak, má antibakteriální účinky a také zklidňuje trávicí trakt - působí příznivě při bolestech žaludku, průjmu i nevolnosti. Když je vám těžko od žaludku, zkuste kromě máty sáhnout právě po něm - stačí si z květů připravit čaj a teplý popíjet. Ke konzumaci se hodí okvětní lístky. Používají se čerstvé nebo si je můžeme nasušit do zásoby.
Používám ho na ozdobu i dochucení jídel -
do snídaní, salátů, vývarů, koláčů i zmrzlin.
Jeho jemně kořenitá vůně a zlatá/oranžová barva dodá jídlu něco navíc - špetku slunce a kapku léta.
aspigetpic?section=7&pictype=2&EagriUserAddr=0.0.0.0&Id=24631.jpg
RECEPTY
LETNÍ GALETTE
Mým oblíbencem je koláč galette. Dělám ho často, protože je jednoduchý, a navíc krásně vypadá.
Potřebujeme:
Těsto:
-
2 hrnky špaldové mouky
-
1 ČL prášku do pečiva
-
špetka soli
-
vanilka (dle chuti)
-
7-9 PL panely nebo jiného sladidla dle vlastního výběru
-
2 PL rozmixovaného lněného semínka
-
3 PL oleje (dávám kokosový)
-
šťáva z 1/2 cit

Související dokumenty

Pracovní situace

Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Spotřební koš
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Možnost opustit pracoviště během přestávky v práci

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky