Jedno z nejkrásnějších období v roce je tu! Všude to náramně voní, bzučí a pučí. Zavřete oči a zkuste hádat, co cítíte. Sladkou vůni šeříku či fialek, nebo omamnou vůni bezu a růží? Jaro nás doslova tahá za nos a láká k procházkám, ochutnávání a objevování.
Jaro voní i chutná
Anna
Pačevová,
lektorka fermentace a rostlinné stravy, https://mygreenovi.cz/
Nechte se omámit a užijte si tuhle úžasnou hojnost všemi smysly.
Mezi mé nejoblíbenější poklady z přírody patří v tomto období bezesporu:
-
černý bez
-
růže
-
lípa
-
smrkové výhonky
-
kopřiva
-
šeřík
Pojďme se podívat na to, jak můžeme s některými z nich kouzlit v kuchyni. Krásně nám ozvláštní a rozzáří talíř.
Černý bez
Oblíbená bylina jarně letního období. Pokud jste stejně jako já milovníci této bylinky, jistě oceníte i nějakou tu kulinární inspiraci. Ať to neskončí jen u sušení na čaj a do sirupů (i když to je také fajn). S černým bezem se dá totiž kouzlit jedna báseň.
Jak jej lze využít v kuchyni:
-
zdobení
všeho druhuMoc ráda s ním zdobím kde co - dezerty do skleničky, koláče, nanuky, zmrzliny a další dobroty.
-
v medu
Nakládám jej do medu v kombinaci s růží a nechávám pár dní fermentovat.
-
kosmatice
Tradiční úprava květů černého bezu - květy se namáčí do těstíčka a potom se smaží. Lze je upravit nasladko i naslano. Recept najdete níže.
-
do snídaňové kaše
Na ozdobu, dodá šmrnc.
-
do kvašené zeleniny
Ano, i tam se dá černý bez přidat. Je to výborné! Miluju kombinaci černého bezu a růže.
-
bylinková voda s bezem
Výtečný a jednoduchý nápoj. Stačí květy nechat přes den (nebo i přes noc) macerovat ve vodě. Přidat lze i další jedlé bylinky a květy.
-
bezové šampaňské
Luxusní kvašený nápoj pro dospělé. Chutí opravdu připomíná šampaňské z obchodu. Tohle lahodné pití (pouze pro dospělé) vás naučím na workshopu Bezové šampaňské:
https://mygreenovi.cz/workshop-bezove-sampanske/
.