Jaro voní i chutná

Vydáno: 22 minut čtení

Jedno z nejkrásnějších období v roce je tu! Všude to náramně voní, bzučí a pučí. Zavřete oči a zkuste hádat, co cítíte. Sladkou vůni šeříku či fialek, nebo omamnou vůni bezu a růží? Jaro nás doslova tahá za nos a láká k procházkám, ochutnávání a objevování.

Jaro voní i chutná
Anna
Pačevová,
lektorka fermentace a rostlinné stravy, https://mygreenovi.cz/
Nechte se omámit a užijte si tuhle úžasnou hojnost všemi smysly.
Mezi mé nejoblíbenější poklady z přírody patří v tomto období bezesporu:
-
černý bez
-
růže
-
lípa
-
smrkové výhonky
-
kopřiva
-
šeřík
Pojďme se podívat na to, jak můžeme s některými z nich kouzlit v kuchyni. Krásně nám ozvláštní a rozzáří talíř.
Černý bez
Oblíbená bylina jarně letního období. Pokud jste stejně jako já milovníci této bylinky, jistě oceníte i nějakou tu kulinární inspiraci. Ať to neskončí jen u sušení na čaj a do sirupů (i když to je také fajn). S černým bezem se dá totiž kouzlit jedna báseň.
Jak jej lze využít v kuchyni:
-
zdobení
všeho druhu
Moc ráda s ním zdobím kde co - dezerty do skleničky, koláče, nanuky, zmrzliny a další dobroty.
-
v medu
Nakládám jej do medu v kombinaci s růží a nechávám pár dní fermentovat.
-
kosmatice
Tradiční úprava květů černého bezu - květy se namáčí do těstíčka a potom se smaží. Lze je upravit nasladko i naslano. Recept najdete níže.
-
do snídaňové kaše
Na ozdobu, dodá šmrnc.
-
do kvašené zeleniny
Ano, i tam se dá černý bez přidat. Je to výborné! Miluju kombinaci černého bezu a růže.
-
bylinková voda s bezem
Výtečný a jednoduchý nápoj. Stačí květy nechat přes den (nebo i přes noc) macerovat ve vodě. Přidat lze i další jedlé bylinky a květy.
-
bezové šampaňské
Luxusní kvašený nápoj pro dospělé. Chutí opravdu připomíná šampaňské z obchodu. Tohle lahodné pití (pouze pro dospělé) vás naučím na workshopu Bezové šampaňské:
https://mygreenovi.cz/workshop-bezove-sampanske/
.

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Možnost opustit pracoviště během přestávky v práci
Elektronická evidence tržeb (EET) – praktické příklady „kdy a co evidovat“
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu

Poradna

Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky

Články

Jaro na talíři - čas probuzení, růstu a nových začátků
Podzim na talíři
Kouzelná semínka