Vaříme ze zvěřiny - 6. část

Vydáno: 12 minut čtení

V jídelníčcích (nejen školních) jsou zastoupeny kombinace rostlinných i živočišných zdrojů potravin. Čím rozmanitější strava, tím více potřebných živin tělu doplníme. Pestrost jídelníčku zajišťují obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina a maso - zpravidla drůbeží, vepřové a hovězí. Z hlediska zdravé výživy bývá vedle vyšší konzumace ryb doporučováno také maso z divoce žijících zvířat. Zvěřina obsahuje minimum tuku, velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. V následujícím seriálu se můžete inspirovat recepty z různých druhů zvěřiny.

Vaříme ze zvěřiny - 6. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Kančí plátky s hermelínem
Ingredience:
Kančí kýty nebo hřbet, sůl, pepř, mrkev, celerová nať, cibule, špek, olej, sádlo, hermelín, šunková klobása s nivou, bylinky, jíška.
Příprava:
Kýtu (nebo hřbet) nakrájíme na plátky, naklepeme a mírně osolíme a opepříme. Vložíme do kastrolu, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, celerovou natí, cibulí a bylinkami (nejlépe se hodí yzop nebo tymián), vše zakapeme olejem a necháme 12 hodin v chladu uležet. Poté zvěřinu vyjmeme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji s trochou sádla. Podléváme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Zahustíme jíškou a necháme krátce povařit. Hotovou zvěřinu vyjmeme z kastrolu a na horké plátky položíme hermelín, který jsme podélně rozřízli. Pro ozdobu i chuť položíme na hermelín ještě kolečko/a pikantní klobásy. Doplníme zeleninovou (nakládanou nebo čerstvou) oblohou, přidat můžeme rovněž čerstvé bylinky.
Přílohy:

Související dokumenty

Pracovní situace

Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál

Články

Vaříme ze zvěřiny - 4. část
Vaříme ze zvěřiny - 2. část
Vaříme ze zvěřiny - 1. část
Vaříme ze zvěřiny - 3. část
Vaříme ze zvěřiny - 5. část