Stravování dětí v mateřské škole - 8. část

Vydáno: 16 minut čtení

Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.

Stravování dětí v mateřské škole - 8. část
Od zrníček ke chlebu
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Veršovaná maňásková pohádka Kuřátko a obilí
Děti seznámíme s klasickou veršovanou pohádkou F. Hrubína Kuřátko a obilí, kterou jim zahrajeme pomocí maňásků nebo loutek nebo zarecitujeme s pomocí obrázků. Pro pochopení a upevnění textu je vhodné pohádku opakovat vícekrát (například několikrát v průběhu jednoho týdne), ideálně různými formami (zmíněné obrázky, maňásci, loutky
...
). Děti tak lépe pochopí hlavní myšlenku příběhu a postupně začnou intenzivněji a hlouběji vnímat obsah pohádky, který ale samozřejmě s nimi rozebereme vhodnými otázkami souvisejícími s textem a obrázky z pohádky, například:
Co se kuřátku přihodilo?
Kde zabloudilo?
Koho se ptalo kuřátko na cestu?
Co bylo na poli?
Co je to oves, ječmen, pšenice a žito?
Kdo poradil kuřátku cestu domů?
Koho má kuřátko pozdravovat ve stodole?
Odkud se vzala ve stodole zrna a zrníčka?
Ja

Související dokumenty

Pracovní situace

Poskytování dietního stravování v MŠ
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Pracovní zařazení učitelky MŠ vyučující žáka-cizince českému jazyku
Vzdělávání předškoláků mimo MŠ
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Dítě se zlomenou rukou v MŠ
Adaptační období v MŠ a bezpečnost
Přijetí dítěte do MŠ
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Školení hygienického minima
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Akce v mateřské škole přes noc
Pomocná kuchařka

Články

Stravování dětí v mateřské škole - 7. část
Stravování dětí v mateřské škole - 6. část
Stravování dětí v mateřské škole - 4. Část Hody, hody doprovody...
Stravování dětí v mateřské škole - 5. část: Bylinky na naší zahradě a v přírodě
Stravování dětí v mateřské škole - 3. část
Stravování dětí v mateřské škole - 1. část: Okurka nevyroste v supermarketu
Stravování dětí v mateřské škole - 2. část: Tohle já nejím!