Stravování dětí v mateřské škole - 1. Část

Vydáno: 10 minut čtení

Přemýšlejí děti nad tím, co jedí? Vědí, odkud se vzaly potraviny na jejich talířku? Mají možnost vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu? Dáváme jim příležitosti k bližšímu poznávání například jednotlivých druhů ovoce a zeleniny? Mohou je děti s pomocí dospělých samy zpracovat? Následující seriál nabízí inspiraci, jakým způsobem můžeme děti blíže seznamovat s plody a rostlinami, které samy vypěstují.

Stravování dětí v mateřské škole - 1. Část
Školní jídelny, ať jsou součástí mateřských škol, nebo fungují jako samostatné subjekty, se snaží vařit pro děti zdravě, připravují pestré jídelníčky, zařazují více ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a ryb, snižují spotřebu soli a vyřazují uzeniny a škodlivé tuky. Při tom všem musí dodržovat parametry tzv. spotřebního koše, který obsahuje dostatek živin a vitamínů, a strava musí být vyvážená. Vědí ale děti, odkud se dostala na jejich talíř okurka, rajče nebo jablko? Mrkev, hrášek a petrželka do polévky, bylinky do pomazánky apod.? Společnost je v dnešní době spíše konzumní, mnohdy převažují materiální "výhody" nad duševními atributy, často jdeme tou na první pohled jednodušší cestou, vytrácí se složitější hledání souvislostí, logické uvažování - hodně věcí je daných, tak proč přemýšlet nad jejich vývojem nebo

Související dokumenty

Pracovní situace

Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Novela vyhlášky o školním stravování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Tematická zpráva ČŠI 2017

Poradna

Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Přespočetné hodiny v MŠ
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Uzavření MŠ v době ředitelského volna na ZŠ v rámci jedné organizace
Čerpání FKSP
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Stravenkový paušál
Dítě se zlomenou rukou v MŠ
Pracovní zařazení učitelky MŠ vyučující žáka-cizince českému jazyku
Adaptační období v MŠ a bezpečnost
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Možnost současného přihlášení dítěte ve dvou mateřských školách
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Navýšení kapacity školní jídelny
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu

Články

Stravování dětí v mateřské škole - 2. část: Tohle já nejím!
Stravování dětí v mateřské škole - 4. Část Hody, hody doprovody...
Stravování dětí v mateřské škole - 3. část
Stravování dětí v mateřské škole - 6. část
Stravování dětí v mateřské škole - 8. část
Stravování dětí v mateřské škole - 7. část
Stravování dětí v mateřské škole - 5. část: Bylinky na naší zahradě a v přírodě