Spolupráce MŠ a ŠJ při zdravém kulinaření s dětmi - 3. část

Vydáno: 17 minut čtení

Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí příkladem dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodný realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.

Spolupráce MŠ a ŠJ při zdravém kulinaření s dětmi - 3. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Pampeliška - využití celé rostliny
Ačkoliv je pampeliška vnímána jako plevelná rostlina a také skutečně zapleveluje a zároveň rozjasňuje louky na jaře svou zářivě žlutou barvou, má mnoho léčivých účinků, a to ve všech svých částech. Kořen pampelišky obsahuje nejvíce léčivých látek, například hořčiny, třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, vápník a draslík). Pampeliška podporuje normální trávení a funkci jater, působí protizánětlivě, podporuje činnost žaludku, funkci močové soustavy, vylučování a pročištění těla, metabolismus sacharidů, přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi a patří mezi antioxidanty.
aspigetpic?section=7&pictype=2&EagriUserAddr=0.0.0.0&Id=24258.jpg
Květ pampelišky
je vhodný na výrobu různých sirupů a pampeliškového medu, avšak dlouhým vařením se mohou znehodnotit léčivé látky. Květy se mohou konzumovat také bezprostředně po utržení.
Listy pampelišky
je vhodné je sbírat na jaře ještě před tím, než pampeliška vykvete. Nejlépe se dají využít při přípravě salátů nebo polévek. Zajímavostí je, že pampeliška je botanicky příbuzná s rukolou, čemuž odpovídá i velmi podobný tvar listů obou rostlin.
Kořen pampelišky
je nejvhodnější sbírat v brzkých

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
Provoz školních jídelen od 14. října 2020

Poradna

Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Provozní náklady školní jídelny a školní výdejny
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Navýšení kapacity školní jídelny
Doprovod žáků do školní jídelny mimo školu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Navýšení kapacity školní jídelny
Vzdělávání předškoláků mimo MŠ
Adaptační období v MŠ a bezpečnost
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Výpověď
FKSP
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena

Články

Spolupráce MŠ a ŠJ při zdravém kulinaření s dětmi - 1. část
Spolupráce MŠ a ŠJ při zdravém kulinaření s dětmi - 2. část