Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí z příkladu dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodné realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
Spolupráce MŠ a ŠJ při zdravém kulinaření s dětmi - 1. část
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Co je zdravé stravování
Nejprve si s dětmi vyprávíme o tom, co je to vlastně zdravé jídlo a proč bychom měli jíst zdravě. K činnosti použijeme obrázkový materiál. Sedneme si s dětmi do kruhu, kartičky s jednotlivými druhy potravin položíme dovnitř kruhu. Děti si postupně vybírají kartičky a sdělují, co je na obrázku a zda si myslí, že je konkrétní potravina zdravá, nebo nezdravá.
Například:
jablko, hruška, meruňka, ořechy, okurka a další druhy ovoce a zeleniny, med, párky, salám, vajíčka, ovesné vločky, mléko, sýr, ryby, bílé pečivo, tmavé a celozrnné pečivo, jogurt, hranolky, řízek, hamburger, čočka, čokoláda, bonbony, džusy, sladké šťávy průmyslově zpracované
apod.
Uprostřed kruhu máme dvě velké obruče - jedna je označená smějícím se smajlíkem a druhá zamračeným smajlíkem. Kartičky, na nichž děti určily jednotlivé potraviny, poté odkládají do příslušné obruče - zdravé potraviny do obruče se smějícím se smajlíkem (různé druhy ovoce a zeleniny, ryby, jogurt apod.) a nezdravé potraviny do obruče označené zamračeným smajlíkem (párky, řízek, hranolky a další). Je důležité dětem vysvětlit, proč je nutné jíst zdravé potraviny -
děti, ale i dospělí se při zdravém stravování cítí lépe, mají lepší fyzickou i duševní kondici, nejsou obézní a nebývají tolik nemocní - mají lepší imunitu
apod. Zároveň jim ale sdělíme, že jim nijak zásadně neuškodí, když občas ochutnají bonbon, sladkou šťávu, džus, párek, nicméně že není vhodné jíst tyto potraviny příliš často.