Výsledky první sady otázek dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje "Manažerské vedení příspěvkové organizace - zařízení školního stravování"

Vydáno: 32 minut čtení

V předchozích číslech Speciálu pro školní jídelny jsme vám nabídli základní informace týkající se dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje - úvodník a kompilaci dotazníkového šetření.

Výsledky první sady otázek dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje "Manažerské vedení příspěvkové organizace - zařízení školního stravování"
Ing. Bc.
Vladimír
Štefančík
MBA
Odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje
Odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje pro publikační potřeby rozdělil soubor dvaceti devíti dotazníkových otázek celkem do pěti skupin, kde otázky každé skupiny jsou si tematicky příbuzné. Nyní vám nabízíme výsledky první skupiny otázek pojednávajících o náležitostech týkajících se konkursního řízení
1) na obsazení pracovního místa ředitele nebo ředitelky školského zařízení, požadovaných předpokladech pro výkon činnosti na tomto manažerském postu, požadavcích na uchazeče či uchazečku a jeho/její kvalifikační předpoklady, náležitostech písemné přihlášky a výčtu dokladů, které uchazeč nebo uchazečka připojuje k přihlášce.
Jednalo se o následující okruh otázek:
-
Jakou manažerskou pozici v rámci zařízení školního stravování zastáváte?
-
Byla vaše manažerská pozice v zařízení školního stravování obsazena na základě veřejného výběrového řízení?
-
Musel/a jste k výkonu vaší manažerské pozice v zařízení školního stravování doložit některý z níže uvedených dokladů?
-
Jaké požadavky jsou kladeny na obsazení/výkon vaší pozice z hlediska nejvyššího dosaženého vzdělání?
-
Jaké požadavky jsou kladeny na obsazení/výkon vaší pozice z hlediska zkušeností s výkonem manažerské pozice?
-
Jaké požadavky jsou podle vašeho názoru kladeny na obsazení/výkon vaší pozice z hlediska dovedností?
-
Jaké požadavky jsou podle vašeho názoru kladeny na obsazení/výkon vaší pozice z hlediska osobnostních předpokladů?
Rozbor první sady otázek
Otázka č. 1
Koncepce otázky a soubor možností výběru byl dán z důvodu zjištění skutečnosti dodržování legislativních zvyklostí označení "ředitel/ředitelka" školského zařízení vyplývající ze školského zákona.
 I----------------------------------------------------------------------------I I Jakou manažerskou pozici v rámci zařízení školního stravování zastáváte?   I I-------------------------------------------------I-------------I------------I I Prosím vyberte jednu odpověď                    I respondenti I  % podíl   I I-------------------------------------------------I-------------I------------I I [] Ředitel/ka zařízení školního stravování      I     38      I    88,4    I I-------------------------------------------------I-------------I------------I I [] Vedoucí zařízení školního stravování         I      3      I    7,0     I I-------------------------------------------------I-------------I------------I I [] Pověřen/na vedením zařízení školního         I      2      I    4,7     I I stravování                                      I             I            I I-------------------------------------------------I-------------I------------I 
* Poznámka
- V otázce prosím vyberte pouze jednu odpověď.
Celkový počet respondentů: 43
Komentář
Převážná většina respondentů dotazníkového šetření (38 respondentů - 88,4 %) uvedla, že zastává pozici ředitele/ředitelky zařízení školního stravování. Jen nepatrná část (3 respondenti - 7,0 %) zastává ve své organizaci pozici "vedoucí"2). Nejedná se o statisticky významnou skupinu respondentů, a i přesto, že je toto opatření ze strany zřizovatele překvapivé, můžeme se domnívat, že vychází např. z historických souvislostí (osamostatněním zařízení školního stravování od škol

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Hygiena
Výpověď
FKSP
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Zbytkové obědy ve školní jídelně

Zákony

451/1991 Sb. , kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky
561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

54/2005 Sb. o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích