Přirozeně bezlepkové obiloviny

Vydáno: 9 minut čtení

Protože těchto surovin máme díkybohu dostatek, rozdělíme si povídání pěkně na dvě části, abych vás nezahltila hned ze začátku roku. :)

Přirozeně bezlepkové obiloviny
Eliška
Červeňová
kuchařka
Proč jíst bezlepkově?
Tím nejčastějším a také nejlogičtějším důvodem je autoimunitní nemoc zvaná celiakie. Pro takto nemocné lidi je nezbytná bezlepková dieta. Každý rok stoupá počet těchto pacientů, kteří musí velmi pečlivě vybírat, z čeho budou pokrmy připravovat a následně konzumovat. Pokud k tomu nemáme zdravotní důvody, můžeme si malou změnou jídelníček alespoň zpestřit.
Potraviny bez lepku lze rozdělit do dvou skupin, a to na potraviny
bezlepkové
a
přirozeně bezlepkové
. V dnešním článku se zaměříme na
přirozeně bezlepkové obilovin
y, jako jsou jáhly, amarant a quinoa.
JÁHLY (loupané proso)
Jsou velmi stará obilovina, která byla základem stravy našich předků, dokonce mnohem dříve, než se objevila pšenice nebo žito.
Proso má příliš tvrdou a nestravitelnou slupku, proto se vždy zrníčka loupou na hladké jáhly:
-
jsou výborně stravitelné, výživné a velmi chutné

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Dietní stravování
Poskytování dietního stravování v MŠ
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Odpis zboží ze skladu
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Zdravotní průkaz
Dietní stravování
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena