Přirozeně bezlepkové obiloviny

Vydáno: 9 minut čtení

Protože těchto surovin máme díkybohu dostatek, rozdělíme si povídání pěkně na dvě části, abych vás nezahltila hned ze začátku roku. :)

Přirozeně bezlepkové obiloviny
Eliška
Červeňová
kuchařka
Proč jíst bezlepkově?
Tím nejčastějším a také nejlogičtějším důvodem je autoimunitní nemoc zvaná celiakie. Pro takto nemocné lidi je nezbytná bezlepková dieta. Každý rok stoupá počet těchto pacientů, kteří musí velmi pečlivě vybírat, z čeho budou pokrmy připravovat a následně konzumovat. Pokud k tomu nemáme zdravotní důvody, můžeme si malou změnou jídelníček alespoň zpestřit.
Potraviny bez lepku lze rozdělit do dvou skupin, a to na potraviny
bezlepkové
a
přirozeně bezlepkové
. V dnešním článku se zaměříme na
přirozeně bezlepkové obilovin
y, jako jsou jáhly, amarant a quinoa.
JÁHLY (loupané proso)
Jsou velmi stará obilovina, která byla základem stravy našich předků, dokonce mnohem dříve, než se objevila pšenice nebo žito.
Proso má příliš tvrdou a nestravitelnou slupku, proto se vždy zrníčka loupou na hladké jáhly:
-
jsou výborně stravitelné, výživné a velmi chutné

Související dokumenty

Pracovní situace

Poskytování dietního stravování v MŠ
Dietní stravování
Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu

Poradna

Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Odpis zboží ze skladu
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Hygiena
Výpověď
FKSP
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Doplňková činnost