Předseda Staré gardy Jiří Eichner: Kvalitu inovacemi nenahradíte, experimentovat v jídelnách nemá smysl

Vydáno: 13 minut čtení

Mistr kuchař a předseda Staré gardy kuchařů a cukrářů Jiří Eichner nedá dopustit na tradiční českou kuchyni - ať už sladkou, nebo slanou -, rád si ale pochutná i na moderních jídlech. Do školních jídelen by je ale příliš „netlačil“ a pro děti by se držel ověřené klasiky. O tom, zda jsou dnešní děti ve vnímání nejen školního stravování odlišné než ty ze starších generací, jak ozvláštnit nabídku jídelen, i o tom, jak na dobu svého vlastního stravování ve škole legenda české gastronomie vzpomíná, jsme si povídali v dnešním rozhovoru.

Předseda Staré gardy Jiří Eichner: Kvalitu inovacemi nenahradíte, experimentovat v jídelnách nemá smysl
Mgr.
Oliver
Jahn
Zaměřuje se Stará garda i na školní jídelny?
Máme třeba jednu členku, seniorku, která se speciálně zabývá školním stravováním. Dělala inspektorku v celé Praze. A s tou se bavíme na téma, co bylo špatně ve školních jídelnách dříve, jaké byly problémy a jaká je situace dnes. Jiné to ale nebude, situace je stále, dá se říci, stejná. Peníze jsou základ, jídelny se musejí vejít do rozpočtů. Stejný problém je třeba i ve vojenském stravování, u kuchařů na vojně. Když jsme například jeden den mohli vařit z dražšího masa, druhý den, aby se to vyrovnalo, byla například rýžová kaše. A tak to je i ve školách.
Myslíte si, že se tato situace dá nějak zlepšit?
Rozhodující jsou bohužel zmiňované peníze. Jak by se třeba vedoucí nebo kuchař v dnešní době mohl rozhodnout, že by do n

Související dokumenty

Pracovní situace

Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Spotřební koš
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny

Poradna

Odpis zboží ze skladu
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Hygiena
Výpověď
FKSP
Vytýkací dopis
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu