Recepty plné nápadů

Vydáno: 17 minut čtení

Recepty plné nápadů se nám postupně rozšiřují a podle nich si můžete zkusit uvařit nejrůznější chutná jídla. Věříme, že vznikne zajímavý soubor, který společně tvoříme.

Jablkové řezy

Těsto:
40 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru moučka, 20 dkg Hery nebo másla, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva,
Náplň:
1 kg oloupaných a na měsíčky nakrájených jablek, 2 kávové lžičky skořice, 1 vanilkový cukr
Těsto zpracujeme, rozdělíme na poloviny, rozválíme na dvou pleších s pečicím papírem, jeden plech dáme do lednice a druhý poklademe jablky, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, poté vyndáme plech z lednice a opatrně překlopíme na druhý, pokladený jablky, a sloupneme pečicí papír. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C asi 20 min.
Piškot s jablky
4 vejce, 24 dkg cukru, 24 dkg mouky, 1/2 prášku do pečiva, 10 lžic horké vody, 30 dkg jablek, cukr, skořice
Oloupaná jablka nakrouháme na plátky. Žloutky našleháme s horkou vodou a třetinou cukru. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, žloutky, a nakonec prosátou mouku s práškem. Do vymazané formy vysypané moukou nalijeme těsto a poklademe je plátky jablek, které posypeme cukrem a skořicí. Jablka zalijeme těstem, zase poklademe jablky a znovu přelijeme těstem. Dolní vrstvu piškotu uděláme vždy trochu silnější než ostatní. Piškot pečeme na mírnější teplotu asi 150 stupňů, aby se jablka rozpekla. Piškot je upečený, když do něj píchneme špejlí a špejle zůstane čistá.
Řezy s ořechovým vrchem
Těsto:
10 dkg tuku, 10 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 3 žloutky, 1 lžička prášku do pečiva
Oříškový vrch:
2 bílky, 10 dkg cukru, 5 dkg umletých oříšků, citronová kůra, lžíce kakaa
Tuk rozdrobíme v mouce, přidáme cukr, prášek do pečiva, žloutky a zaděláme vláčné těsto. Těsto rozválíme na obdélník silný asi 8 mm, přeneseme ho na vymazaný plech a pečeme asi na 150 stupňů. Do tuhého sně

Související dokumenty

Pracovní situace

Kdo má povinnost zajistit dohled ve školní jídelně
Spotřební koš
Tematická zpráva ČŠI 2017
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Hygiena
Výpověď
FKSP
Vytýkací dopis
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Zařazení vedoucí školní jídelny na základní škole do platové třídy
Navýšení kapacity školní jídelny