Svatomartinské hodování

Vydáno: 17 minut čtení

Období kolem svátku svatého Martina bývá spojováno s prvními mrazíky a sychravým počasím. Podzim již sklidil svou úrodu na stromech a polích a příroda se chystá na zimu. Tento čas láká trávit chvíle častěji v teple, v pospolitosti rodiny a přátel. K tomu přijde vhod svatomartinské hodování, které bývalo v dřívějších dobách nejbohatším za celý rok, krátce po něm pak následovalo období adventního půstu. Ke svatomartinské huse patří také výborné víno a svatomartinské rohlíčky, tak si nechme chutnat.

Svatomartinské hodování
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Svatomartinská pomalu pečená husa
Ingredience:
čerstvá husa, sůl, majoránka, vlažná voda, 4 lžíce tekutého medu.
Příprava:
Předehřejeme si troubu na 90 °C, husu opláchneme a osušíme. Pak ji po celém povrchu potřeme solí a majoránkou, mírně ji těmito ingrediencemi potřeme i uvnitř. Husu položíme na pekáč, přilijeme 2 sklenice vody, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Takto ji v troubě pečeme 7 hodin, poté zvýšíme teplotu trouby na 120 °C a pečeme dalších 5 hodin. Po uplynutí této doby vyndáme pekáč z trouby a odebereme většinu vypečeného tuku, na dopečení husy postačí v pekáčku dvoucentimetrová vrstva. V hrnku si rozmícháme med s 1 lžící vypečeného tuku a husu jím potřeme. Vložíme ji zpět do trouby, již ji nepřiklápíme a pečeme ještě asi hodinu. Během této doby ji průběžně potíráme směsí medu a tuku. Pro křupavou kůžičku si můžeme na posledních cca 15 minut v troubě nastavit program grilu.
Využití výpeku:
Výpek scedíme přes jemný cedník, uzavřeme do nádoby a uložíme do lednice. Odtud sádlo se solí a majoránkou můžeme kdykoliv dle potřeby odebírat a použít k přípravě dalších pokrmů. Jako základ výborné chuti jej můžeme použít například pro smaženou cibulku, kterou ozdobíme třeba bramborovou kaši nebo knedlíky, rovněž je vhodné jako základ pro jídla z krup nebo rýže, pro dušené zelí, pro smaženici z hub, můžeme jím potřít bramborové placky nebo lokše, použít ho můžeme i k zadělání (nesladkého) těsta nebo k výrobě husí pomazánky.
Husí pomazánka:

Související dokumenty

Pracovní situace

Novela vyhlášky o školním stravování
Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Elektronická evidence tržeb (EET) – praktické příklady „kdy a co evidovat“
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Možnost opustit pracoviště během přestávky v práci
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Sjednocení cen obědů pro žáky v případě dvou různých stravovacích zařízení
Zařazení žáků konzumujících vlastní jídlo mezi strávníky
Platová třída koordinátora stravování pro děti z dětského domova