Svatomartinské hodování

Vydáno: 17 minut čtení

Období kolem svátku svatého Martina bývá spojováno s prvními mrazíky a sychravým počasím. Podzim již sklidil svou úrodu na stromech a polích a příroda se chystá na zimu. Tento čas láká trávit chvíle častěji v teple, v pospolitosti rodiny a přátel. K tomu přijde vhod svatomartinské hodování, které bývalo v dřívějších dobách nejbohatším za celý rok, krátce po něm pak následovalo období adventního půstu. Ke svatomartinské huse patří také výborné víno a svatomartinské rohlíčky, tak si nechme chutnat.

Svatomartinské hodování
Mgr.
Miroslava
Strakatá,
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice, lektorka DVPP
Svatomartinská pomalu pečená husa
Ingredience:
čerstvá husa, sůl, majoránka, vlažná voda, 4 lžíce tekutého medu.
Příprava:
Předehřejeme si troubu na 90 °C, husu opláchneme a osušíme. Pak ji po celém povrchu potřeme solí a majoránkou, mírně ji těmito ingrediencemi potřeme i uvnitř. Husu položíme na pekáč, přilijeme 2 sklenice vody, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Takto ji v troubě pečeme 7 hodin, poté zvýšíme teplotu trouby na 120 °C a pečeme dalších 5 hodin. Po uplynutí této doby vyndáme pekáč z trouby a odebereme většinu vypečeného tuku, na dopečení husy postačí v pekáčku dvoucentimetrová vrstva. V hrnku si rozmícháme med s 1 lžící vypečeného tuku a husu jím potřeme. Vložíme ji zpět do trouby, již ji nepřiklápíme a pečeme ještě asi hodinu. Během této doby ji průběžně potíráme směsí medu a tuku. Pro křupavou kůžičku si můžeme na posledních cca 15 minut v troubě nastavit program grilu.
Využití výpeku:
Výpek scedíme přes jemný cedník, uzavřeme do nádoby a uložíme do lednice. Odtud sádlo se solí a majoránkou můžeme kdykoliv dle potřeby odebírat a použít k přípravě dalších pokrmů. Jako základ výborné chuti jej můžeme použít například pro smaženou cibulku, kterou ozdobíme třeba bramborovou kaši nebo knedlíky, rovněž je vhodné jako základ pro jídla z krup nebo rýže, pro dušené zelí, pro smaženici z hub, můžeme jím potřít bramborové placky nebo lokše, použít ho můžeme i k zadělání (nesladkého) těsta nebo k výrobě husí pomazánky.
Husí pomazánka:

Související dokumenty

Pracovní situace

Spotřební koš
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Novela vyhlášky o školním stravování
Tematická zpráva ČŠI 2017
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Možnost opustit pracoviště během přestávky v práci
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Elektronická evidence tržeb (EET) – praktické příklady „kdy a co evidovat“
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu

Poradna

Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně