Polévky bývají v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Už babičky nás učily, že polévka je grunt. Pokud ale polévku doplníme krutony, opečeným toustem nebo zahustíme bramborami, může se stát i hlavním chodem nebo večeří. Polévky zajišťují pravidelný přísun tekutin. Bývají lehce stravitelné, zejména pro děti, rekonvalescenty a osoby trpící nechutenstvím. Mají různou výživovou hodnotu, záleží na tom, z čeho a jak je připravíme.
Polévky, které zahřejí na těle i na duši
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Základem každé dobré polévky je kvalitní vývar. Ten si můžeme připravit předem, a to z masa, kostí nebo jen ze zeleniny. Vývary z masa jsou chutné, protože se do nich varem částečně vylučují chuťové látky z masa a také z použitého koření nebo bylinek.
Podle použitých surovin můžeme polévky rozdělit na:
-
vývary,<