Obecně je známo, že přírodní zdroje je nejlepší využívat na jaře, kdy je příroda v plné síle. Přestože je tu však podzim, příroda kolem nás má stále co nabídnout. V podzimním čase už to, co nalezneme, nemusí být tolik bohaté na živiny, přesto z ní můžeme čerpat. A využívat přírodních zdrojů můžeme dokonce i v zimě - při správně zvoleném způsobu konzervace a uchování jednotlivých darů lesa. Pomohou se zdravotními neduhy nebo jako prevence případného onemocnění.
Dary podzimní přírody - plody lesa a využití v kuchyni
Mgr.
Martina
Cienciala,
předškolní a volnočasový pedagog, wellness specialista, aktuálně na rodičovské dovolené
Než se pustíme do jednotlivých darů přírody a jejich využití, je třeba zmínit, že nikdy nesbíráme nic, co neznáme nebo u čeho si třeba jen nejsme jistí, protože cokoliv neznámého může obsahovat nebezpečné látky nebo být možným alergenem. Mezi jedovaté rostliny patří akát, šeřík, buxus, tis, zlatý déšť nebo břečťan. Naopak hojně využívané jsou jabloň, maliní, ostružiní,