Přirozeně bezlepkové obiloviny - 2. díl

Vydáno: 10 minut čtení

Připravila jsem si pro vás pokračování povídání o přirozeně bezlepkových obilovinách. V minulém článku jsem psala o jáhlech, amarantu a quinoe. Tentokrát se zaměříme na rýži, kukuřici a čirok.

Přirozeně bezlepkové obiloviny
2. díl
Eliška
Červeňová
kuchařka
Obiloviny v celých zrnech jsou základem naší stravy. Navíc celozrnné jsou komplexní. Příroda je velmi důmyslná, proto nám dala do zrníčka všechno, co naše tělo potřebuje, a to v nejlepších poměrech. K dispozici máme bohatou škálu obilovin, které můžeme různě kombinovat, střídat různé způsoby úpravy, chutě a vůně, aby se nám jejich konzumace neomrzela. Je opravdu škoda, že při široké nabídce chutných obilovin dáváme přednost hlavně bílé mouce. Pojďme si tedy obohatit jídelníček o další obiloviny, a to rýži, kukuřici a čirok.
RÝŽE
-
je velmi důležitou součástí jídelníčku více než poloviny světa
-
je velmi výživná, obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny, dále velké množství vitamínů, minerálů a ve slupkách i významné množství vlákniny
-
je lehce stravitelná, její konzumace vyvolává pocit nasycení
-
pomáhá při průjmu (vařená s jablky)
-
konzumace vývaru z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech
-
snižuje hladinu cholesterolu v krvi
-
stabilizuje krevní cukr a inzulin, je tedy vhodná pro diabetiky
-
působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)

Poradna

Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Stravování české školní inspekce
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Dietní stravování
Soukromá škola - stravování
Čerpání FKSP
Stravenkový paušál
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti