Přirozeně bezlepkové obiloviny - 2. díl

Vydáno: 10 minut čtení

Připravila jsem si pro vás pokračování povídání o přirozeně bezlepkových obilovinách. V minulém článku jsem psala o jáhlech, amarantu a quinoe. Tentokrát se zaměříme na rýži, kukuřici a čirok.

Přirozeně bezlepkové obiloviny
2. díl
Eliška
Červeňová
kuchařka
Obiloviny v celých zrnech jsou základem naší stravy. Navíc celozrnné jsou komplexní. Příroda je velmi důmyslná, proto nám dala do zrníčka všechno, co naše tělo potřebuje, a to v nejlepších poměrech. K dispozici máme bohatou škálu obilovin, které můžeme různě kombinovat, střídat různé způsoby úpravy, chutě a vůně, aby se nám jejich konzumace neomrzela. Je opravdu škoda, že při široké nabídce chutných obilovin dáváme přednost hlavně bílé mouce. Pojďme si tedy obohatit jídelníček o další obiloviny, a to rýži, kukuřici a čirok.
RÝŽE
-
je velmi důležitou součástí jídelníčku více než poloviny světa
-
je velmi výživná, obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny, dále velké množství vitamínů, minerálů a ve slupkách i významné množství vlákniny
-
je lehce stravitelná, její konzumace vyvolává pocit nasycení
-
pomáhá při průjmu (vařená s jablky)
-
konzumace vývaru z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech
-
snižuje hladinu cholesterolu v krvi
-
stabilizuje krevní cukr a inzulin, je tedy vhodná pro diabetiky
-
působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům

Související dokumenty

Pracovní situace

Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Sjednocení cen obědů pro žáky v případě dvou různých stravovacích zařízení
Zařazení žáků konzumujících vlastní jídlo mezi strávníky
Zdravotní průkaz
Dietní stravování
Soukromá škola - stravování
Odpis zboží ze skladu
Zajištění stravování pro muslimské studenty během sportovního kurzu
Příspěvek nestátní školy na ovoce a zeleninu
Zvláštní úvazek nebo dohoda u zaměstnanců činných v doplňkové činnosti
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Stravenkový paušál