Králík domácí

Vydáno: 5 minut čtení

Tak tu máme nový rok a s ním nové naděje a očekávání. V lednu je aktuální téma hubnutí, všichni se snažíme dostat znovu do formy. S nadbytečnými kily pomáhá pohyb, ale také lehčí strava. Proto si dnes povíme o králíkovi.

Králík domácí
Eliška
Červeňová
kuchařka
Králík domácí byl vyšlechtěný domestikací králíka divokého. Na talíři se objevoval od pradávna. Znali ho již Féničané, později Římané. Chovat jej začali ve francouzských klášterech. K nám se dostal kolem 15. století z Německa. Dnes existuje přes 60 různých plemen, která se liší velikostí, délkou, zbarvením srsti či barvou očí.
Králičí maso
-
je považováno za dietní světlé maso
-
jeho nutriční hodnota odpovídá telecímu
-
oblíbené je pro svoji jemnost a výživovou hodnotu
-
výborně se hodí při dietě nebo při rekonvalescenci
-
je velmi dobře stravitelné, tudíž ideální i pro děti
-
obsahuje hodně bílkovin (na 100 g masa až 125 g kvalitní bílkoviny)
-
má mnohem méně cholesterolu oproti jiným masům
-
díky nenasyceným mastným kyselinám chrání naše srdce
-
maso je výborným zdrojem vitamínů řady B
-
z minerálních látek obsahuje vápník, fosfor a železo
-
průměrně se u nás sní ročně jen 3 kg králíka na osobu
Králík v kuchyni
-
maso z králíka domácího patří mezi typicky bílé s velmi jemnými svalovými vlákny
-
je bledě až šedavě červené, málo tučné, snadno stravitelné, chutné a zdravé
-
maso dělíme na kýtu, hřbet, plece, hrudí
-
z vnitřností se zpracovává srdce, játra a jazyk
-
králičí maso má nevýraznou chuť, proto se hojně uplatní koření a bylinky (kmín, česnek, majoránka, šalvěj, petržel, saturejka...)
-
nejčastěji se připravují zadní nohy (kýty) s různými omáčkami (na smetaně, na paprice...)
-
maso také dusíme na cibuli, zelenině, žampionech...
-
pečeme na másle či slanině, na česneku nebo bůčku
-
zapékáme se sýrem
-
grilujeme po porcích nebo vcelku
-
mladé kusy se hodí i na smažení
-
vykostěné se hodí zejména do masových směsí
-
játra se uplatní do paštik nebo zavářky do polévek
RECEPTY
Pomazánka z králíka
(4 porce)
Na 100 g sádla zpěníme 100 g nadrobno nakrájené cibule. Přidáme 300 g nakrájeného masa z pečeného králíka. Osolíme, opepříme, lehce podlijeme vývarem a podusíme.
Po vychladnutí rozmixujeme, přidáme dvě nakrájená, předem uvařená vejce a dochutíme plnotučnou hořčicí. Podáváme s tmavým chlebem, ozdobené jarní cibulkou.
Polévka z králíka s knedlíčky
(4 porce)
Nejprve si připravíme vývar z králičího předku a kostí. Přidáme koření - celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl. Poté scedíme a přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel), kterou uvaříme doměkka a zavaříme knedlíčky.
Knedlíčky připravíme z jednoho vejce, kousku povoleného másla, hrubé mouky podle potřeby (cca 300 g) a snítky pokrájené petrželky. Z připraveného těsta připravíme knedlíčky a zavaříme do polévky.
Králík po staročesku
(4 porce)
600 g vykostěného králičího masa osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a majoránkou.
Na máslem vymazaný pekáček rozložíme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso a posypeme 100 g na kostičky nakrájené anglické slaniny. Podlijeme vodou a upečeme v troubě. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
Králík smažený v bylinkovém těstíčku
(4 porce)
Ze 100 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce nasekaných zelených natí a solí si připravíme těstíčko. Dvě vykostěné králičí kýty odblaníme a připravíme na čtyři porce. Naklepeme po obou stranách, osolíme a obalíme nejprve v bylinkách, poté v těstíčku. Vkládáme do fritézy a osmažíme. Podáváme s vařenými bramborami a salátem.
Králičí nudličky na kari
(4 porce)
Půl kila pečlivě vykostěného králičího masa nakrájíme na stejně velké nudličky. Potřeme kořením kari, osolíme a zakapeme olejem, dáme na dvě hodiny odležet do lednice. Dvě velké cibule nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Poté přidáme naložené maso, opečeme, přidáme 2 očištěné a nadrobno nakrájené zelené papriky a opékáme doměkka. Nakonec přidáme 2 lžíce pikantního kečupu, dobře promícháme, prohřejeme a máme hotovo. Podáváme s dušenou rýží.
Tak to bychom měli králíka a příště se můžete těšit na jehněčí maso.

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Novela vyhlášky o školním stravování
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Odpis zboží ze skladu