Změna je nedílnou součástí našeho života. Měli bychom ji tedy brát s přehledem a být na ni zvyklí. Jenže - nejen že nás občas překvapí, ale také nám může přinést spoustu starostí a práce. V českém školství se v poslední době odehrává množství změn, a nejsou to jen změny pedagogické. Školních jídelen se od září budou pravděpodobně týkat dvě velké změny - úprava spotřebního koše a převedení financování platů na zřizovatele. Pojďme se tedy v dnešním článku podívat na změnu jako na příležitost a zaměřme se na to, co můžete více ovlivnit - a tím je úprava jídelníčku v souvislosti se změnou spotřebního koše.
Berme změnu jako příležitost!
Mgr.
Irena
Trojanová,
Ph.D.,
Katedra andragogiky a managementu vzdělávání PedF UK Praha, lektorka a konzultantka v oblasti vzdělávání
Každá změna probíhá ve třech etapách: nejprve ji musíme připravit, potom se změna realizuje, a nakonec je potřeba vyhodnotit celý proces. Pojďme začít od začátku - kde se změna bere? Kdo je její iniciátor? Obecně mohou být změny vnější a změny vnitřní. Jestliže se legislativně upraví spotřební koš, pak se jedná o změnu vnější. A všichni víme, že pokud nám někdo něco přikáže, smiřujeme se s tím mnohem hůře, než když na to přijdeme sami. Ale ruku na srdce: necítili jste, že už je úprava jídelníčku tak trochu potřeba? Kdy se naposledy měnil spotřební koš? Zkusme si vnější změnu vzít jako podklad pro změnu vnitřní, takovou, jakou sami chceme. A věřte, hned se vám o změně začne uvažovat lépe.
Změna je tedy nutná a nyní se musíme soustředit, s kým o ní začnete mluvit. Pokud vedete malou školní jídelnu, tak zřejmě od začátku se všemi svými podřízenými, ale ve větších provozech doporučuji vytvořit si užší tým lidí, se kterými začnete chystané změny probírat. A není od věci přizvat někoho z vedení školy. O změnu se budou rozhodně zajímat rodiče a spíše než za vámi - nechci nikoho podceňovat, ale praxe to ukazuje - půjdou za vedením školy. Proto i třeba zástupce by měl mít přehled, co se bude odehrávat.
Když už víte, co je nutné udělat a máte vytvořenou skupinu lidí, se kterou budete konkrétní kroky změny plánovat, je na čase vytvořit plán chystané změny. Ještě před jeho sestavení je vhodné stanovit cíl nebo ještě lépe chytlavý slogan, který bude lákat. A přitahovat především vaše kolegyně a kolegy. Co třeba "Umíme to zdravě" nebo "Vaříme chutně". Rozhodně vymyslíte další a lepší varianty, které pak budou sloužit jako nadpis článků na webu nebo na nástěnkách školy, kde budete informovat o změnách. Dodáním fotografie nebo obrázku taky nic nezkazíte. Pojďme ale zpět k plánu. Nový spotřební koš bude schválený - jak to obvykle chodí - na poslední chvíli, ale vy už musíte být připravení. Takže jaké mohou být první kroky, které budete probírat?
-
Zjistit si z dostupných zdrojů, čeho se bude změna týkat (rozhodnuto sice není, ale budete mít představu)
-
Projít si materiální zabezpečení, zda nebude nutné přikoupit nějaké zařízení (a hned informujte vedení školy, ať počítá s finanční "injekcí" do školní jídelny)
-
Domluvit si schůzku s poskytovatelem online služeb kvůli případné úpravě počítačových programů
-
Sejít se s účetní a přepočítat cenu za oběd pro jednotlivé skupiny strávníků (zahájení nového školního roku je ideální čas na změnu řádu školní jídelny)
-
Promyslet si, zda nebude potřeba poslat paní kuchařky na nějaké školení o nových postupech (a i na to si zajistit finance)
-
... (a určitě další věci související s chodem vaší školní jídelny)
Pokud máte plán připravený a u jeho zrodu nebyli všichni pracovníci, je čas sejít se s ostatními a sdělit chystanou změnu. Doporučuji zvážit, zda k tomu nepřizvat ředitele školy, může vám pomoci překonat nejen první negativní reakce, ale svou přítomností vyjádří zájem o práci kolegyň a kolegů. Počítejte s tím, že všichni rozhodně nebudou nadšení a také že přijetí změny a smíření se s ní trvá různým lidem různě dlouho. Od nevěřícího
"Je to jisté, není to jen fáma?"
a rozhořčené
"To snad nemyslí vážně!"
ke smlouvání
"Nemůžeme to odložit?"
až k
"Půjdu do předčasného důchodu, tohle nemám zapotřebí..."
. Buďte na to připravení, projevte pochopení
"Vím, že to není jednoduché..."
a hlavně poukažte na to, co jste všechno v průběhu minulých let dokázali:
"Zvládli jsme rekonstrukci, přidali salátový bar, vaříme tři jídla..."
Poukažte také na domluvené záležitosti ohledně financí nebo školení, to může ostatně říci i přítomný ředitel společně s poděkováním za dosavadní práci (a věřím, že nezapomene ani na vás, vedoucí školních jídelen). A svou podporu vyjadřujte neustále, poukazujte na každou povedenou novou věc v jídelníčku, děkujte, oceňujte. Je samozřejmě skvělé, pokud se takto chovají i strávníci, když je poděkování a pochvala součástí kultury školy. Když to tak není, ptejte se a možná jen zjistíte, že nikoho nenapadlo vaši práci ocenit...Přemýšlet o tom, jak zavedení spotřebního koše proběhne v praxi, je trochu předčasné. Ale i tak se můžete připravit: domluvte si pravidelná setkání s vedením školy, možná už je děláte, ale nyní se zaměřte i na propagaci novinek prostřednictvím webu, případně dalších sociálních sítí. Rodiče budou zvědaví a zveřejněním nejen jídelníčků předejdete dotazům. Nachystejte si informace pro zaměstnance školy a také pro žáky. Pokud na škole funguje žákovský parlament, pak je ideálním kanálem pro vysvětlení situace a předání sdělení dál. Nezapomeňte ani na zřizovatele, pokud už se řeší financování od 1. 9., je vhodné připojit i informace o změně způsobu práce, náročnosti zavedení novinek... Prostě dávejte o sobě vědět.
Držím vám palce, aby zavedení změn nejen spotřebního koše proběhlo podle plánu, a hlavně doporučuji myslet na vše nové jako na příležitost ukázat, co umíte. Tak hodně elánu!