Jahody - lahodná a zdravá pochoutka

Vydáno: 11 minut čtení

Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování.

Jahody - lahodná a zdravá pochoutka
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Slunečnice Maršovice; lektorka DVPP
Jahody - lahodná pochoutka plná látek podporujících zdraví
Jahody jsou oblíbeným letním ovocem pro svou vůni a chuť, a navíc obsahující silné antioxidanty, vitamíny a bioaktivní látky podporující imunitu, paměť, zrak i zdravé hubnutí.
Tato lahodná sezónní pochoutka obsahuje flavonoidy (zejména antokyany), jež příznivě působí na mozkovou činnost - pozitivně ovlivňují
kognitivní
funkce a paměť. Naše oči pomáhají chránit před volnými radikály antioxidanty obsažené v jahodách. Vitamín C, lutein a zeaxantin snižují riziko makulární degenerace a šedého zákalu, dvou nejčastějších příčin zhoršení zraku. Antioxidanty rovněž příznivě působí proti zánětům, stárnutí i některým druhům rakoviny. Polyfenoly pomáhají tělu bojovat s oxidačním stresem, jenž způsobuje mnoho chronických onemocnění - od srdečních chorob až po cukrovku. Častější konzumace jahod tedy posiluje obranyschopnost a zmírňuje účinky stresu na tělo. Jahody obsahují také vysoké procento vitamínu C, který hraje klíčovou roli v podpoře imunity, zlepšuje hojení ran, zvyšuje vstřebáván

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Spotřební koš
Novela vyhlášky o školním stravování
Možnost opustit pracoviště během přestávky v práci
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Elektronická evidence tržeb (EET) – praktické příklady „kdy a co evidovat“
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost vydávat žákům ZŠ obědy, legislativa
Příspěvek z FKSP na obědy u školky
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Nárok na dotovanou stravu v době konání praxe
Možnost nařídit využití školní jídelny místo čerpání plného stravného
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Zbytkové obědy ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Sjednocení cen obědů pro žáky v případě dvou různých stravovacích zařízení
Zařazení žáků konzumujících vlastní jídlo mezi strávníky
Platová třída koordinátora stravování pro děti z dětského domova