Bubnujte! Ticho děti před násilím v blízkých vztazích neochrání

Vydáno: 9 minut čtení

Věděli jste, že domácí násilí se dotýká asi 14 % dětí v České republice? Až dnes půjdete do třídy, s velkou pravděpodobností budou dva nebo tři vaši žáci do těchto procent patřit. Pokud máte štěstí a ve vaší třídě takové děti nesedí, v některé jiné, o patro výš nebo níž, je potkáte téměř s jistotou. Centrum LOCIKA pomáhá pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům proškolit o tématu násilí v blízkých vztazích. Radí učitelům a 20. listopadu v deset hodin dopoledne už několikátým rokem pořádá akci Bubnovačka. I o té jsme si povídali s koordinátorkou Anetou Kuželovou. „Do minulých ročníků se zapojilo více než 22 tisíc lidí, loni se zúčastnilo ke dvěma stovkám škol. Moc nás těší, že většina učitelů hodnotila akci jako velice přínosnou aktivitu s jednoduchým zapojením.“

Bubnujte! Ticho děti před násilím v blízkých vztazích neochrání
Mgr.
Michaela
Váchová
Spolupracovnice Řízení školy
Mohla byste našim čtenářům Bubnovačku představit?
Bubnovačka je akce Centra LOCIKA, která upozorňuje na důležitost ochrany dětí před násilím v rodině. Děti jsou často neviditelné oběti násilí v blízkých vztazích. Bubnujeme, protože jim tím symbolicky dáváme hlas, aby byly slyšet. Pro školy je Bubnovačka skvělou příležitostí, jak s dětmi ve škole otevřít téma násilí v blízkých vztazích a poskytnout jim kontakty, kam se obrátit v případě potřeby. Učitelé mohou využít balíček s materiály pro preventivní program, který připravily dětské psycholožky Centra LOCIKA na míru žákům prvního a druhého stupně. Balíček obsahuje videa, prezentace i metodiku pro učitele.
Proč se Bubnovačka koná?
Statistiky o násilí v blízkých vztazích ukazují, že je rozšířenější, než se může na první pohled zdát. V České republice je zasaženo násilím v rodině asi 14 % dětí, což jsou pro představu dvě až tři děti v každé školní třídě. To znamená, že každý z nás ve svém bezprostředním okolí může mít děti nebo celé rodiny, které se s takovou situací potýkají. Mohou to být spolužáci vašich dětí, vaši přátelé nebo sousedi. Ještě víc znepokojující je, že v důsledku násilí v blízkých vztazích v České republice za posledních osm let zemřelo 44 dětí. Tato čísla dokazují, jak je pomoc ohroženým dětem potřebná. Násilí v blízkých vztazích proto nemůže zůstat neviditelným problémem, o kterém se nemluví. Ticho před násilím neochrání. A právě proto pořádáme Bubnovačku.
Kdo za akcí stojí a o kolikátý ročník už se jedná?
V České republice Bubnovačku pořádá nezisková organizace Centrum LOCIKA. Od roku 2015 pomáháme dětem zažívajícím domácí násilí. Chráníme zájem dítěte a poskytujeme odbornou pomoc dítěti i jeho rodičům.
Historie Bubnovačky sahá do roku 2014, kdy slovenské Centrum Slniečko, věnující se této problematice, spustilo první ročník akce. Na Slovensku se ochraně dětí před násilím věnují systematicky a Bubnovačka se tam stala již tradiční akcí. V roce 2021 jsme se od slovenských kolegů inspirovali a uspořádali první ročník Bubnovačky v České republice. Letos se tedy odehraje v České republice třetí ročník akce, na Slovensku desátý a zároveň historicky poprvé se bude Bubnovačka konat pod záštitou prezidenta České a prezidentky Slovenské republiky!
Kdo všechno se do Bubnovačky může zapojit a jak?
Do akce se může zapojit každý, komu není osud dětí lhostejný. Každoročně se zapojují školy, firmy, organizace, instituce, sportovní kluby, policisté i jednotlivci v České republice a na Slovensku. K velké změně ve společnosti totiž není potřeba velkých hrdinů, ale spousty malých kroků. Každý jeden z nich se počítá. Když se sečtou, efekt je obrovský. Proto bychom rádi vyzvali veřejnost: udělejte tento krok i vy a řekněte násilí v blízkých vztazích NE.
Zapojení je velice snadné. Stačí vyplnit přihlášku na webu. Ta zajistí, že všichni účastníci budou mít informace a
instrukce
. A pak v den konání akce zabubnovat na cokoli, co je zrovna po ruce – hrnec, mísa, bubínek. Fantazii se meze nekladou. Fotku nebo video z bubnování je pak potřeba sdílet. Na Facebooku je k tomu přímo určena událost „Bubnuj, aby bylo děti slyšet 2023“, na Instagramu a Twitteru stačí u příspěvku označit @centrumlocika. Případně nám mohou účastníci fotky a videa zaslat na e-mail (bubnovacka@centrumlocika.cz) a my je zveřejníme.
Jak název Bubnovačka vznikl a proč je právě v listopadu?
Název akce „Bubnovačka“ vznikl v roce 2014 v souvislosti se slovenskou akcí „Počúvajme deti“, která byla zorganizována k připomenutí 25. výročí podepsání Úmluvy o právech dítěte. Cílem bylo upozornit na práva dětí, která často zůstávají nepovšimnuta. Jako název dílčího projektu této akce byla vybrána „Bubnovačka“, protože připomíná hlasité bubnování, evokující pozornost a výzvu k poslechu. Tento název má také připomenout, že děti potřebují pomoct, aby byl jejich hlas opravdu slyšet.
Bubnovačka se koná v listopadu, protože na 19. listopad připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. A my chceme, aby se kolem tohoto data o problematice násilí v blízkých vztazích mluvilo ve veřejném prostoru, v médiích, ve školách, aby probíhala celospolečenská diskuse. Do budoucna usilujeme o to, aby se Bubnovačka stala veřejně známou a prevence násilí v rodině byla v měsíci listopadu běžnou součástí programů na školách apod.
Jaké jsou zpětné vazby z minulých ročníků?
I přesto, že téma Bubnovačky je dost náročné a je k němu potřeba přistupovat s respektem, je zpětná vazba jak od veřejnosti, tak od učitelů velice pozitivní. Do minulých ročníků se zapojilo už více než 22 tisíc lidí, v loňském ročníku se zúčastnilo ke dvěma stovkám škol. Moc nás těší, že většina učitelů hodnotila akci jako velice přínosnou aktivitu s jednoduchým zapojením.
Učitelé v mnoha případech vyzdvihovali, že Bubnovačka svým programem skvěle pokrývá mezeru v preventivních aktivitách škol, které se tomuto tématu nikdy nevěnovaly. Zároveň Bubnovačka děti podněcovala k otevřenosti a důvěře ve sdílení problémů s učiteli. Zajímavé je i to, že někdy seznámení s tématem zafungovalo jako prostředek pro nový pohled na vnímání vlastního domova a rodiny. Některé děti si zkrátka uvědomily, že mají milující domov, a vůbec si neuměly představit, že jiným dětem (a možná spolužákům) se něco takového může doma dít.
Na základě zpětné vazby se snažíme každý další ročník udělat ještě lepší. Ať už jde o zdokonalování materiálu pro preventivní program, nebo o propagaci a komunikaci. Hlavně se Bubnovačka každým rokem obrovsky rozrůstá, což s sebou přináší další a další výzvy.
S čím se na vás učitelé nejčastěji obracejí?
Nejčastěji se na nás učitelé obracejí, když mají podezření, že některý ze žáků je obětí násilí v blízkých vztazích. Takovou situaci je potřeba řešit s rozvahou a svůj postup konzultovat s odborníky. Zajímají je především konkrétní postupy, aby mohli závažnou situaci ve škole řešit správně. Radíme jim, jak v takové chvíli postupovat, jak se žákem komunikovat a na co si v této situaci dát pozor. Obecně se na nás ale obracejí spíše školní psychologové, kteří tyto situace na školách řeší.
Také nás oslovují učitelé, když mají ve třídě žáky s projevy agresivního chování. V těchto případech poskytujeme informace o tom, jak s takovým žákem pracovat a kam rodinu odkázat pro odbornou pomoc. Zároveň se nám ozývají učitelé s poptávkou po preventivních programech a školeních.
Právě na základě těchto nejčastějších praktických otázek od pedagogů vznikl podcast Nebuď na to sám.
Touto akcí upozorňujete na důležitost prevence a komunikaci tématu násilí páchaného na dětech. Učitelský měsíčník se dostává do rukou pedagogů. Jak jim může Centrum LOCIKA pomoci s orientací v této problematice?
Například projekt „Škola jako místo bezpečí a pomoci“ pomáhá pedagogické i nepedagogické pracovníky proškolit o tématu násilí v blízkých vztazích a o jeho důsledcích, které na dítě může mít. Projekt zahrnuje e-learning, školení a mentorskou podporu. Naší novinkou je v předchozí otázce zmiňovaná nová podcastová série „Nebuď na to sám – odborník odpovídá“. Tato série přináší odpovědi na nejčastější otázky pedagogických pracovníků ohledně toho, jak postupovat při řešení domácího násilí v kontextu českých škol. Výsledkem jsou praktické postupy pro řešení domácího násilí v kontextu českých škol. Podcast je dostupný na youtube a spotify Centra LOCIKA.
Co vás kromě Bubnovačky v blízké době čeká?
Společně s Bubnovačkou nás také čeká spuštění dlouho připravované aplikace Dětství bez násilí, která je určena dětem ohroženým násilím v blízkých vztazích. Od června tohoto roku usilovně pracujeme na iniciativě Dětství bez násilí, která reaguje na kritický stav v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a spojuje organizace vládního a nevládního sektoru. Svým podpisem nás podpořilo již více než 7 tisíc lidí! Naším hlavním cílem je rámcová společenská změna v České republice, jejímž výsledkem bude nulová tolerance k násilí v blízkých vztazích.
Pokud naše úsilí chtějí podpořit i čtenáři Učitelského měsíčníku, tak se mohou podepsat na webu
detstvibeznasili.cz/memorandum
.
V příštím roce nás zároveň čeká vydání příručky o pozitivním rodičovství, která bude určena pro všechny rodiče, kteří chtějí vychovávat své děti bez tělesných trestů. Tato příručka přinese informace a praktické rady například o tom, proč tělesné tresty nejsou řešením, jak na výchovu bez tělesných trestů, jak ve výchově nastavit hranice nebo jak o sebe rodiče mohou pečovat.
Pokud čtenáře bude zajímat více o Centru LOCIKA, tak jim moc doporučuji sledovat nás na sociálních sítích. Najdete nás na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Všechny novinky jsou zároveň na našem webu www.centrumlocika.cz a odborné materiály a Bubnovačka zase na webu www.detstvibeznasili.cz.