Výživa a jód

Vydáno:

Jednou z významných součástí naší stravy je také jód. Jód patří mezi prvky nezbytné pro vývoj lidského organismu, tzv. biogenní prvky. Jód je v těle aktivně „vychytáván“ buňkami štítné žlázy, která se nachází před průdušnicí v dolní části krku. Zde se tento prvek stává součástí hormonů štítné žlázy. Nedostatek těchto hormonů (jódu) může negativně ovlivnit zdravotní stav a v dětství i vývoj mozku.

Výživa a jód
prof. MUDr.
Jaromír
Astl,
CSc.
přednosta ORL kliniky v ÚVN Střešovice, 3. lékařská fakulta UK Praha
V České republice, resp. Československu se tomuto problému věnoval od 40. let minulého století prof. Šilink a jeho spolupracovníci, kteří založili Endokrinologický ústav v Praze. Poslední studie z roku 2000 a 2001 (Zamrazil a spol., Čeřovská) zjistily, že tento problém je stále reálný a není možné jej považovat za definitivně zvládnutý. Byla proto vytvořena Mezinárodní komise pro řešení chorob z nedostatku jódu. WHO doporučuje již dlouhá léta tzv. jodizaci jedlé soli jako nejsnadnější a nejdostupnější postup k řešení tohoto problému.
Doporučený denní příjem jódu:
Předškolní děti           0-5 let                    90 mikrogramů / den  
Děti 6-12 let 120 mikrogramů / den
Dospívající a dospělí 12 a více 150 mikrogramů / den
Těhotné a kojící ženy 200 mikrogramů / den
Je-li příjem dlouhodobě (týdny) pod 50 mikrogramů/den, je podle odborníků důsledkem snížená činnost štítné žlázy s možným rozvojem strumy a také hypotyreózy.
V ČR je doporučený příjem jódu stanoven vyhláškou č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty.
Jód se obtížně stanovuje v krevním oběhu, kde je jeho koncentrace velice nízká a navíc extrémně kolísá podle příjmu potravy. Je nezbytné vědět, že asi 80% přijatého jódu se z organismu vylučuje močí (zbytek potem, dechem, stolicí).
Protože jód je přítomen v mořské vodě, jsou mořské ryby a plody moře jeho dobrým zdrojem. Pro vegany jsou dobrými zdroji jodizovaná sůl (ačkoliv u té není snadné zjistit, na jaké úrovni je jodizovaná) a minerální doplňky.
Jód je také ve zvýšené koncentraci přítomen v některých minerálních vodách.
V současné době se uměle přidává do řady mléčných výrobků (jogurty, mléčné nápoje, mléčné krémy), které jsou pravidelně konzumovány dětmi. Jde tedy o tolik diskutovanou fortifikaci potravin „nepřírodním“ způsobem. Tyto výrobky ale nejsou běžné a zákazník (odběratel) je musí cíleně vyhledávat a tato skutečnost (obohacení) musí být na výrobku vyznačena v souladu s legislativou ČR a EU.
Primárně se jod nachází v některých potravinách:
 I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Název potraviny I     Obsah jódu     I   Úhrada z DDD   I    Potřebné     I    Potřebné     I I                 I (mikrogramy/100 g) I (200 mikrogramů) I    množství     I    množství     I I                 I                    I        v%        I   potraviny k   I   potraviny k   I I                 I                    I                  I  naplnění DDD   I  naplnění DDD   I I                 I                    I                  I pro děti do 12  I   pro dospělé   I I                 I                    I                  I       let       I      (150       I I                 I                    I                  I      (100       I mikrogramů/den) I I                 I                    I                  I mikrogramů/den) I     Uvedeno     I I                 I                    I                  I     Uvedeno     I    v gramech    I I                 I                    I                  I    v gramech    I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Nori řasa       I        1600        I       800        I      12,5       I       19        I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Wakame          I        4200        I       2100       I      4,75       I        7        I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Treska mořská   I       940,6        I       420        I                 I                 I I (šedá)          I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Štika mořská    I       225,5        I       112        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Losos (farmový) I        86,2        I        43        I       115       I      129,3      I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Zavináč         I       128,6        I        64        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Pstruh          I        72,1        I        36        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Hejk            I         540        I       270        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Rybí filé       I       21-77        I      11-39       I                 I                 I I mražené         I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Hanácká kyselka I         16         I        8         I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Vincentka       I        659         I       330        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Mléko plnotučné I        5-19        I       2-9        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Sýr Eidam cihla I         11         I        5         I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Rohlík obyčejný I         2          I        1         I                 I                 I I 60 g            I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Brambory        I        0,4         I       0,2        I       500       I       750       I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Chléb Šumava    I         31         I        16        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Vejce           I         18         I        9         I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Řasa Laminaria  I       20 000       I      10000       I       0,2       I       0,3       I I japonica        I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Jedlá kamenná   I     2000-3400      I    1000-3400     I        5        I       7,5       I I sůl s jódem     I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I 
S ohledem na nedostatečné zastoupení jódu ve stravě u lidí v ČR přijaly orgány (Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo zemědělství a další orgány) následující opatření:
a)
Změnila se jodace jedlé soli, jodid byl nahrazen jodičnanem až 36 g na kg.
b)
Zlepšila se obalová technika (sublimace jódu při špatném skladování).
c)
Byla určena expirační doba, po kterou lze předpokládat zvýšený obsah jódu.
d)
U těhotných je zavedena suplementace (doplňky stravy a léčiva).
e)
Je vyráběna kojenecká výživa obohacená o jód (Sunar).
f)
Jodovaná sůl je stále více používána v potravinářském průmyslu a hromadném stravování.
Jde tedy o to, že obohacení potravy jódem solí je závislé na výrobci jídel, na kuchaři a vedoucím provozu, resp. provozovateli. Podíváme-li se však na množství soli potřebné k úhradě denní potřeby, je zřejmé, že pouhá sůl není schopna tuto potřebu pokrýt bez zvýšeného rizika přesolování a jeho neblahých zdravotních důsledků (větší spotřeba nápojů, slazených nápojů, vysoký krevní tlak atp.).
Problematika výživy a nemocí štítné žlázy je však mnohem širší než jen o obsahu jódu v potravě.
Máme-li se vyslovit ke krokům, které jsou označovány jako primární prevence, tedy opatření v životním stylu, musíme doporučit, abychom zařazovali do našeho jídelníčku na jód bohaté potraviny. Těmi se z přiložené tabulky jednoznačně vymezují mořské ryby a výrobky z nich, kde však narážíme na spotřebitele (hlavně v dětském věku nemusí ryba a výrobky z nich patřit k oblíbeným). Dalším problémem je kvalita těchto výrobků, kde především u předzpracovaných jídel, která jsou deklarovaná jako výrobek z ryb, může být výsledná hodnota obsahu jódu velmi nízká (např. rozdílná kvalita rybího filé, rybí prsty jako polotovar apod.). Dalším argumentem bývá možná přítomnost alergenů, které jsou nyní sledovaným parametrem především u výrobců jídel hromadného stravování.
Proto se jako zajímavou alternativou mohou zdát právě mořské řasy, kde však kvalita a bohužel tedy i cena určují jejich využitelnost v hromadném stravování v naší zemi. Tato situace tak vyžaduje v případě jódu především dobrou informovanost těch nejdůležitějších lidí pro každé dítě, a to rodičů. I když je v současné době zájem zřizovatelů zařízení hromadného stravování o zvýšení kvality patrný, je především na rodině, aby se o stravování dětí, ale i jich samých aktivně zajímala.

Související dokumenty

Pracovní situace

Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku
Spotřební koš

Poradna

Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Odpis zboží ze skladu
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravenkový paušál