Co když byste měli dělat věci naopak?

Vydáno: 13 minut čtení

I ti nejlepší leadeři mají slepá místa. Existuje jistá pravděpodobnost, že aniž si to uvědomujete, vaše současné, dobře zamýšlené manažerské postupy by mohly mít na váš tým ve skutečnosti negativní (odmocňující, degradující), tedy právě opačný než chtěný dopad. A co hůř, dost možná si toho nebudete vůbec vědomi a pravděpodobně se to dozvíte jako poslední. Výzkum a kniha americké badatelky Liz Wisemanové1) dokládá, že vedení lidí začíná pochopením toho, jak nás naše přirozené sklony mohou zavést na špatnou cestu – jak se naše zdánlivě silné vůdcovské rysy a návyky, samy o sobě skvělé, mohou zvrtnout a stát se naší zranitelností. Ale nestresujte se. Už jen s tímto povědomím jste na dobré cestě, jak své manažerské kompetence zlepšovat, a práce Wisemanové k tomu nabízí konkrétní pomoc.

Co když byste měli dělat věci naopak?
PhDr.
Jan
Voda
Ph.D.
ředitel základní školy Wonderland Academy
Jak bychom mohli mít
navzdory nejlepším úmyslům
odmocňující dopad na lidi, které vedeme? Mohou být naše upřímné pokusy lidem pomáhat, chránit je a stát pro ně osobním příkladem paradoxně
na škodu
? Možná se najdete (částečně nebo zcela) v některé (nebo ve všech) z následujících charakteristik:
*
Máte přesvědčivou vizi budoucnosti, kterou šíříte mezi lidi kolem vás.
*
Vlastním příkladem udáváte tempo a standard vysoce kvalitní práce a pracujete tvrdě, aby se vámi ostatní mohli inspirovat.
*
Oceňujete dokonalost a přesnost, a proto se soustředíte na odstraňování všech chyb a nedostatků.
*
Když vidíte, že lidé chybují, usilovně jim pomáháte odvrátit selhání a dostat se zpět na cestu úspěchu.
<