Šíření myšlenky rozumného životního stylu

Vydáno:

Již několik let se odbor školství, sportu a mládeže MHMP velmi intenzivně zabývá problematikou školního stravování a s tím spojeným zdravým životním stylem. Kromě toho, že Magistrát hl. města Prahy podporuje metodicky i finančně implementaci dietního stravování ve školních jídelnách, zabývá se ve spolupráci s vedením škol a nutričními terapeuty edukací žáků a studentů k otázkám zdravého (raději rozumného) životního stylu.

V současné době je zřetelný trend nárůstu obezity právě v období dětství a dospívání. Nejedná se jen o problém estetický, ale obezita může být základem pro řadu onemocnění v dospělosti (vysoký krevní tlak, cukrovka, psychické problémy atd.). Určitou roli může sehrát dědičná dispozice, nicméně velmi důležité jsou i režimové návyky a životospráva dětí a dospívajících. Zjednodušeně se dá říci, že životospráva dětí a dospívajících ve velké míře předurčuje jejich zdravotní stav v dospělosti.
Na druhé straně „kult zdraví“ svádí děti a dospívající k dodržování různých výživových směrů neslučujících se s výživovými potřebami rostoucího a vyvíjejícího se organismu. Bohužel těmto módním trendům často podléhají i rodiče a v dobré víře živí své děti stravou, která pro správný růst a vývoj není úplně adekvátní.
MHMP se posledních několik let začal zaměřovat na šíření myšlenky „rozumného životního stylu“ a ve spolupráci s Asociací zřizovatelů školních jídelen a Sekcí výživy a nutriční péče realizuje celou řadu edukačních aktivit na základních a středních školách. Edukace probíhá formou přednášek upravených pro určité věkové kategorie.
Beseda „Školní oběd versus pochutiny a sladké nápoje“ je určena pro žáky 4. a 5. tříd, kdy již nastává absence družiny, žáci dostávají kapesné a určitou svobodu. Beseda s nutriční terapeutkou má za cíl upozornit na rizika konzumace nadměrného množství sladkostí, sladkých nápojů i slaných pochoutek, a to i formou názorných ukázek.
Pro žáky 2. stupně základních škol a víceletých gymnázií je realizován seminář „Roz

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Novela vyhlášky o školním stravování
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Spotřební koš
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Mimoškolní akce školy – režim dne a harmonogram
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Dohled ve školní jídelně
Aplikace bio-optimalizovaného pro-kognitivního osvětlení do školských zařízení
Nástup do práce - znovu otevření škol v době mimořádných opatření
Jak má ředitel školy postupovat, pokud je u zaměstnance/žáka školy potvrzena nákaza virem Covid 19?
Jak má ředitel školy postupovat, pokud je potvrzena nákaza virem Covid 19 u rodinného příslušníka žáka/zaměstance školy?
Covid-19 jako nemoc z povolání
Může ředitel nařídit učitelům, aby se nechali očkovat proti covid-19?
Stanovisko k nutnosti mít souhlas se zpracováním osobních údajů pro účely testování žáků od 12. 4. 2021
Provádění vstupních, periodických a dalších pracovnělékařských prohlídek po ukončení nouzového stavu

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Stravování české školní inspekce
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Zmocnění zdravotníka
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál