Školní stravování
- Článek
Ing. Pavla Burešová, Ph.D., je osobností české gastronomie. V minulosti pracovala jako manažerka v hotelnictví a gastronomii, v posledních letech působila také jako odborná asistentka na vysokých školách v Praze a Brně.
- Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování.
- Článek
V létě se někdy se jen tak povalujeme ve stínu stromů, jindy se touláme krajinou, nasáváme vůně, sbíráme, ochutnáváme, poznáváme. Léto je hravé, šťavnaté, voňavé - zkrátka stvořené pro dobrodružství všech smyslů.
- Článek
Pojďte se mnou tentokrát nakouknout pod pokličku školního kroužku vaření, který nám na Hanspaulce ukrajuje již třetí sezonu. Kroužek vaření byl mým snem již v době, kdy jsem působil ve vegetariánské restauraci, tahle myšlenka nabrala na intenzitě při rozhodnutí přejít na místo vedoucího školní jídelny.
- Článek
Od roku 2019 je v Ostravě realizován projekt "Fajne školní bistro", jehož cílem je celkové zkvalitnění školního stravování včetně poskytování dietního stravování.
- Článek
Novela zákoníku práce, jež nabyla účinnosti 1. 6. 2025, poměrně zásadně mění tradiční úpravu týkající se běhu výpovědní doby. V tomto článku shrnu nejdůležitější změny týkající výpovědní doby.
- Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí z příkladu dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout – kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodné realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
Jsme ZŠ, ZUŠ a MŠ a připravujeme rekonstrukci školní jídelny. Paní ředitelku by zajímalo, jakým nařízením (zákonům, směrnicím, vyhlášek apod.) výdej obědů podléhá, a zda tedy podle toho jsme povinni vydávat jídlo žákům ZŠ. Pro děti z MŠ jsme zajistili dovoz obědů z jiné MŠ a ostatní jídla připravíme sami, tam o té povinnosti víme, ale nejsme si jisti základní školou.
- Článek
Jedno z nejkrásnějších období v roce je tu! Všude to náramně voní, bzučí a pučí. Zavřete oči a zkuste hádat, co cítíte. Sladkou vůni šeříku či fialek, nebo omamnou vůni bezu a růží? Jaro nás doslova tahá za nos a láká k procházkám, ochutnávání a objevování.
- Článek
Dle studií Státního zdravotního ústavu školní obědy dětem neposkytují vše, co by měly, a naopak obsahují nadlimitní množství soli, která může při nadměrné konzumaci představovat zdravotní riziko. Spotřební koš, který určuje, z jakých potravin se dětem vaří, si po více než 30 letech zaslouží aktualizaci. Jídelny potřebují jasné pokyny ke skladbě jídelníčků, o které by se mohly opřít, aby měly jistotu, že při dodržení pravidel spotřebního koše nabídnou dětem plnohodnotnou stravu. Takové jídelníčky musejí oproti aktuální situaci obsahovat méně soli a více bílkovin a vlákniny, stejně jako dalších živin, vitamínů a minerálních látek. Děti mají dostávat výživná jídla podporující jejich psychický i fyzický vývoj.
- Článek
Zdravá a vyvážená strava hraje zásadní roli ve fyzickém i duševním vývoji dětí. Jednou z důležitých složek školního jídelníčku by měly být celozrnné obiloviny, které poskytují nejen důležité živiny, ale také pomáhají předcházet civilizačním onemocněním. Jak je správně zařadit do školního stravování a proč jsou pro děti tak důležité?
- Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí příkladem dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodný realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
- Článek
Petr Klíma je šéfkuchařem v základní škole Na Hanspaulce, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje českou i světovou kuchyni, kterou poznal při svých cestách. Vydává kuchařky, přednáší ve školách o luštěninách a vede kroužky pro děti. Nejen o tom jsme si povídali v našem rozhovoru.
- Článek
V souvislosti s rostoucím počtem neplatičů za stravování ve školách se stále častěji objevuje otázka, jak může škola, resp. školní jídelna reagovat na tuto situaci, aby jednala s péčí řádného hospodáře a dluh nenarůstal. Jako první se nabízí možnost přestat dítěti obědy vydávat. Tento krok ale není jednoduchý a je třeba rozlišovat, o jaký stupeň školy se jedná.
Jsme příspěvková organizace zřízená obcí, školka. Máme zaměstnance na HPP, pondělí až pátek odpracuje pouze dvě hodiny, tj. má 25% úvazek. Má nárok na příspěvek z FKSP na obědy? Kdybychom měli zaměstnance na DPP, který by v daném kalendářním měsící odpracoval všechny dny po 8 hodinách, bude mít tento zaměstnanec nárok na příspěvek z FKSP na obědy, může mít nárok nebo musí či nemá vůbec? Najdu toto někde v zákoně nebo byly vyhlášky zrušeny a záleží na vnitřní směrnici?
- Článek
V tradiční soutěži školského stravování Zlatá vařečka se letos sešli kuchaři a kuchařky z dvaceti mateřských a základních škol Prahy 6. Jejich kuchařské výtvory hodnotila odborná porota a porota složená z dětí z kuchařského kroužku. Celou akci na Základní škole Dědina doprovázela hudební vystoupení sboru z Waldorfské větve školy, ale také ze ZUŠ Harmonie.
- Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu, patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí příkladem dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodný realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
- Článek
Způsob přijímání dítěte ke školnímu stravování není právními předpisy nijak upraven. Jediné, co lze říci je, že tento proces není uveden v § 165 odst. 2 školského zákona, a tedy není nutné v plném rozsahu použít správní řád. Přesto se však jedná o rozhodování o právech a povinnostech dítěte, jedná se tedy o správní řízení.
- Článek
Novela spotřebního koše, která začne platit již v nadcházejícím školním roce, přináší několik změn. V praxi přibude například celozrnných obilovin, každé jídlo bude doplněno o ovoce nebo zeleninu a mírně vzroste podíl luštěnin a ryb. Právě ryby přitom bývají v některých jídelnách obávanou složkou dětských jídelníčků. Ve skutečnosti ale existuje mnoho způsobů, jak je dětem podávat tak, aby si na nich pochutnaly. Ty si blíže představíme v tomto článku, zatímco luštěninám a celozrnným obilovinám se budeme věnovat v dalších vydáních.
- Článek
Změna je nedílnou součástí našeho života. Měli bychom ji tedy brát s přehledem a být na ni zvyklí. Jenže - nejen že nás občas překvapí, ale také nám může přinést spoustu starostí a práce. V českém školství se v poslední době odehrává množství změn, a nejsou to jen změny pedagogické. Školních jídelen se od září budou pravděpodobně týkat dvě velké změny - úprava spotřebního koše a převedení financování platů na zřizovatele. Pojďme se tedy v dnešním článku podívat na změnu jako na příležitost a zaměřme se na to, co můžete více ovlivnit - a tím je úprava jídelníčku v souvislosti se změnou spotřebního koše.