Chvála bláznovství

Vydáno:

Profesor filozofie Milan Machovec choval velkou úctu k mladým lidem a říkával: Nebýt toho, že děti začaly sametovou revoluci, máme tu dodneška totalitu a nad pivem si polohlasně vyprávíme vtipy o komunistech. Nás studenty vedl také k širokospektrálnímu, vrstevnatému myšlení, do nějž se vešla jak konkrétní odbornost, tak i fundament klasického vzdělání či sociální a ekologická integrita.

Věřím, že kdyby byl dnes naživu, stejným způsobem by glosoval povstání středoškoláků proti lhostejnosti k destrukci planety. Ochrana životního prostředí byla před půlstoletím také výstřelkem mládeže, která ji pozdvihla mezi mediálně nosná témata. Postupně se však stala mainstreamovou záležitostí a usadila se do čekárny mezi všechny možné další problémy lidstva. Není už výsadou aktivistů, nýbrž předmětem politických debat, a logicky se tedy musí spokojit jen s přiděleným penzem času, financí a pozornosti, stejně jako s kompromisními výsledky.
V čase za pět minut dvanáct tedy musela přijít nová mladá generace a rozpoutat další vlnu zájmu o téma, které se na základě nejnovějšího vědeckého poznání jeví pro záchovu li