První úspěchy projektů OP VVV - Společné vzdělávání v Brně

Vydáno:

V Brně se podařilo propojit nejen školy, ale i rodiče, neziskové organizace a terénní pracovníky v projektu zabývajícím se rovným přístupem k předškolnímu vzdělávání. Díky projektu je dostupná logopedická péče pro všechny znevýhodněné děti. Podpora dalšího vzdělávání pedagogů a mentorování žáků i rodičů nastavuje hladký průběh inkluze v tomto regionu. Jaké další aktivity se realizují díky podpoře z OP VVV?

 

První úspěchy projektů OP VVV - Společné vzdělávání v Brně
Mgr.
Jaroslav
Suchý
radní města Brna pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy
V OP VVV uspělo město Brno se vzdělávacími projekty již třikrát. Od května 2016 probíhá projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně“ (MAP), jehož cílem je podpora kvality a inkluzivnosti předškolního a základního vzdělávání. Ten navazuje na předcházející projekt OP VK a vychází z výstupů vytvořené lokální strategie.
V brněnském MAP spolupracuje 217 mateřských a základních škol, a ten je tak největším projektem MAP na území České republiky.
Za své největší úspěchy považují realizátoři projektu kvalitní vzdělávání pro pedagogy zapojených škol, vzájemné návštěvy pedagogů na školách ve formě náslechů ve výuce, které si školy vzájemně nabízejí a poskytují, a akce pro rodiče. Projektové vzdělávání je zaměřeno prakticky a spolu s náslechy umožňuje ve výuce výměnu a sdílení zkušeností dobré praxe mezi školami a přispívá k odbornému a osobnostně-sociálnímu rozvoji pedagogů.
Obě formy aktivity pedagogové i vedení zapojených škol hodnotí velmi kladně a v rámci spolupráce v území se už rýsují náměty na společné aktivity v případných dalších projektech.
V rámci projektu MAP uspořádalo město Brno dne 27. dubna 2017 významnou akci v podobě mezinárodní konference „Inkluze jako cesta ke kvalitě života“, která brněnským zástupcům základních a mateřských škol představila zkušenosti dobré praxe v inkluzivním vzdělávání z mnoha zemí Evropy. Konference, která vzbudila velký ohlas, se zúčastnilo přes 200 zástupců brněnských škol, MŠMT, České školní inspekce, Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a dalších organizací.
Od 1. ledna 2017 realizuje statutární město Brno rozsáhlý tříletý projekt s názvem „Rovný přístup k předškolnímu vzdělávání ve městě Brně“ v hodnotě téměř 70 milionů korun. Do projektu, jehož cílem je plošná podpora předškolního vzdělávání ve městě, je zapojeno 137 mateřských škol zřizovaných městem nebo městskými částmi a čtyři organizace neformálního předškolního vzdělávání, které pracují s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí. Zapojené školy a organizace neformálního vzdělávání získávají z projektu personální podporu pro práci s dětmi. Pedagogové mateřských škol a zapojených organizací se budou v rámci projektu vzdělávat v nových metodách pro práci s dětmi a v oblasti logopedické prevence tak, aby byla zajištěna odborná podpora pro znevýhodněné děti na celém území města. Vzhledem ke krátké době realizace dosud nelze hovořit o celkových výstupech projektu, nicméně jeho realizátoři kromě personálního posílení škol a organizací zabezpečujících neformální vzdělávání považují za velký úspěch, že se podporu dětí, zejména ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí, daří propojovat s oblastí vzdělávání a oblastí sociální. Toto propojení se realizuje v rámci platformy, kde se setkávají zástupci zapojených mateřských škol, neziskových organizací, poskytovatelů sociálních služeb, terénních pracovníků apod. Za významné se považuje také to, že projekt zajistí na mateřských školách plošnou dostupnost logopedické prevence, kterou velmi oceňují rodiče dětí i sami pedagogové.
V současné době připravuje město Brno v rámci OP VVV realizaci třetího projektu, který je tentokrát zaměřen na podporu základních škol, s tématem prevence školní neúspěšnosti. Hlavní aktivitou projektu bude podpora žáků ohrožených školním neúspěchem a předčasným odchodem ze vzdělávání formou doučování a posílení sociálního rozvoje žáků. V projektu bude také plošně podpořeno kariérové poradenství žáků s cílem smysluplné volby povolání. Na školách spádových sociálně vyloučeným lokalitám budou probíhat aktivity spolupráce s rodiči žáků ze socioekonomicky vyloučeného prostředí za účelem podpory jejich dětí ve vzdělávání a propojení škol s dalšími organizacemi, které pracují se znevýhodněnými žáky a jejich rodinami apod.
„Oblast vzdělávání považuji za jednu z hlavních priorit své činnosti a svých aktivit. Ve vedení města Brna věnujeme v posledních měsících zvýšenou pozornost zlepšování vzdělávání na školách jak v oblasti investic, kdy jsme navýšili objem finančních prostředků na opravy škol, tak také v oblasti kvality vzdělávání a snažíme se bez rozdílu podporovat všechny základní a mateřské školy, které zřizujeme. Osobně mám velký zájem o rozvoj technického vzdělávání na území města a podporuji aktivity škol v této oblasti. Jako tatínek dětí v předškolním věku považuji za důležitou také informovanost a odbornou podporu rodičů. Z tohoto důvodu jsem v projektu MAP inicioval vzdělávací semináře pro rodiče a veřejnost k tématu přechodu dětí z mateřské do základní školy. Tyto semináře se pro velký zájem několikrát opakovaly a mě těší, že se nám daří pořádat smysluplné aktivity, které mají pro rodiče skutečný význam,“ uvádí k dopadům projektů na území města Brna první náměstek primátora Mgr. Petr Hladík, který považuje realizaci kvalitních projektů v oblasti vzdělávání za velmi přínosnou.
Výzva Inkluzivní vzdělávání CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000244 Název projektu: RLZ_Inkluze Rovný přístup k předškolnímu 
vzdělávání ve městě Brně Projekt ve fyzické realizaci Finanční podpora z OP VVV: 69 419 468,16 Kč
Výzva KPSVL CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_021/0003126 Název projektu: RLZ_INKLUZE II Prevence školní neúspěšnosti na základních
školách ve městě Brně Projekt ve stavu „Žádost o podporu splnila podmínky pro vydání právního aktu o poskytnutí / převodu
podpory nebo registračního listu“ Výzva MAP rozvoje CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000092 Název projektu: RLZ_MAP Místní
akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Projekt v plné (fyzické i finanční) realizaci Finanční podpora z OP VVV:
5 233 082,12 Kč