Připravenost škol a školských zařízení na závažné havárie

Vydáno:

Řada školských zařízení je situována v zónách havarijního plánování a zónách ohrožení, které jsou vymezovány v okolí objektů nakládajících s nebezpečnými látkami. Připravenost managementu školských zařízení na případnou závažnou havárii spojenou s únikem nebezpečné látky do okolí má zásadní význam pro minimalizaci dopadů možných závažných havárií. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje realizuje řadu aktivit, které vedou k vyšší připravenosti těchto objektů. Jedná se zejména o zpracování plánovací dokumentace, organizaci seminářů, tvorbu a distribuci preventivních materiálů a zapojení do cvičení.

Školská zařízení v zónách
Na území Moravskoslezského kraje je v okolí provozovatelů v dikci zákona o prevenci závažných havárií stanoveno 10 zón havarijního plánování a dále 45 zón ohrožení (dále jen „zóny“) v okolí tzv. podlimitních provozovatelů. V těchto zónách trvale žije téměř 45 000 obyvatel kraje a dále se v nich nachází dalších 22 000 osob ve školských zařízeních, kterých je celkem 80.
Připravenost managementu škol na případnou havárii spojenou s únikem nebezpečné látky do okolí má zásadní význam pro minimalizaci dopadů možných závažných havárií. Za tímto účelem realizuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (dále jen „HZS MSK“) řadu aktivit, které vedou k jeho vyšší připravenosti.