Stravování

  • Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí z příkladu dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout – kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodné realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
Vydáno: 20. 05. 2025
Jsme ZŠ, ZUŠ a MŠ a připravujeme rekonstrukci školní jídelny. Paní ředitelku by zajímalo, jakým nařízením (zákonům, směrnicím, vyhlášek apod.) výdej obědů podléhá, a zda tedy podle toho jsme povinni vydávat jídlo žákům ZŠ. Pro děti z MŠ jsme zajistili dovoz obědů z jiné MŠ a ostatní jídla připravíme sami, tam o té povinnosti víme, ale nejsme si jisti základní školou.
Vydáno: 24. 04. 2025
  • Článek
Petr Klíma je šéfkuchařem v základní škole Na Hanspaulce, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje českou i světovou kuchyni, kterou poznal při svých cestách. Vydává kuchařky, přednáší ve školách o luštěninách a vede kroužky pro děti. Nejen o tom jsme si povídali v našem rozhovoru.
Vydáno: 24. 04. 2025
  • Článek
Když v září roku 2022 otevřela společnost Primirest v Tanvaldu první samoobslužnou školní jídelnu, nikdo ještě nemohl vědět, co to všechno způsobí. Dnes už je to jasné: děti se díky ní naučily jíst i jídla, kterým se do té doby vyhýbaly, a hlavně nic z obědů nevyhazují, takže jídelna funguje jako téměř bezodpadová.
Vydáno: 24. 04. 2025
Provozujeme doplňkovou činnost (DČ): pronájmy, stravování cizích strávníků. Potřebujeme alokovat určité procento mzdových nákladů provozních zaměstnanců (uklizečky, školník, ekonom, mzdovka, kuchařky) na DČ, v kalkulaci těchto doplňkových služeb s nimi počítáme. První varianta: je nutné rozdělit úvazky těchto zaměstnanců na hlavní činnost a doplňkovou činnost? Druhá varianta: nebo plně postačí měsíčně vyčlenit z jejich mzdových nákladů určité procento na DČ a pouze v účetnictví takto odděleně sledovat? První varianta je složitější, bude k tomu nutný dodatek k pracovní smlouvě, kde bude uvedeno rozdělení úvazků na HČ a DČ, s tím např. nemusí zaměstnanec souhlasit. Novou pracovní smlouvu/dohodu nechceme, DČ není pro ně činností navíc, mají ve svém úvazku na ní kapacitu. Druhá varianta je jednoduchá, ale nevím, zda neporuším rozpočtovou kázeň. Pokud pouze vyčlením mzdové náklady na DČ a nerozdělím úvazky na HČ a DČ, budou mi celé úvazky vstupovat do P1c-01 jako hrazené ze SR. Prosím jak by to mělo být správně?
Vydáno: 07. 04. 2025
Jsme příspěvková organizace zřízená obcí, školka. Máme zaměstnance na HPP, pondělí až pátek odpracuje pouze dvě hodiny, tj. má 25% úvazek. Má nárok na příspěvek z FKSP na obědy? Kdybychom měli zaměstnance na DPP, který by v daném kalendářním měsící odpracoval všechny dny po 8 hodinách, bude mít tento zaměstnanec nárok na příspěvek z FKSP na obědy, může mít nárok nebo musí či nemá vůbec? Najdu toto někde v zákoně nebo byly vyhlášky zrušeny a záleží na vnitřní směrnici?
Vydáno: 07. 04. 2025
Nestátní školská právnická osoba zajišťuje dětem stravování formou externího dodavatele obědů. ŠPO a dodavatel se dohodli, že škola bude dětem přispívat měsíčně Kč 2500,- na ovoce a zeleninu. Je tento příspěvek daňově uznatelným nákladem?
Vydáno: 04. 04. 2025
Máme na školních akcích povinnost nabízet alternativní stravování pro muslimské studenty? Jedná se např. o zajištění stravování během týdenního sportovního kurzu.
Vydáno: 31. 03. 2025
  • Článek
Změny za období březen 2025 Sbírka zákonů Zdroj: www.mvcr.cz Zákon č. 35/2025 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Národní rozvojové bance Č. 35/2025 Sbírky...
Je možné hradit z FKSP zaměstnancům stravenky? Máme vlastní stravovací zařízení, na obědy ale nepřispíváme.
Vydáno: 24. 02. 2025
  • Článek
Slunce nabírá na síle, dny se prodlužují a příroda se pomalu probouzí z hlubokého zimního spánku. Stejně jako první jarní kvítky prorážejí chladnou půdu, i v nás se probouzí nová energie, chuť tvořit a objevovat.
Vydáno: 18. 02. 2025
  • Článek
Novela spotřebního koše, která začne platit již v nadcházejícím školním roce, přináší několik změn. V praxi přibude například celozrnných obilovin, každé jídlo bude doplněno o ovoce nebo zeleninu a mírně vzroste podíl luštěnin a ryb. Právě ryby přitom bývají v některých jídelnách obávanou složkou dětských jídelníčků. Ve skutečnosti ale existuje mnoho způsobů, jak je dětem podávat tak, aby si na nich pochutnaly. Ty si blíže představíme v tomto článku, zatímco luštěninám a celozrnným obilovinám se budeme věnovat v dalších vydáních.
Vydáno: 18. 02. 2025
Je možné nařídit pracovníkovi vyslanému na pracovní cestu využití školní jídelny (místo čerpání plného stravného) v případě, že se z cesty vrátí a jídelna je ještě v provozu? Jedná se o pracovníka, který se ve školní jídelně běžně stravuje.
Vydáno: 03. 02. 2025
  • Článek
Nápad na kroužek vzešel v rámci projektu "Jde o děti", který se věnuje školnímu stravování. Jeho realizaci podporuje městská část Praha 6. Vztah k jídlu si děti budují od útlého věku a já jsem stále přemýšlela nad tím, jak jim s tím pomoci.
Vydáno: 17. 12. 2024
  • Článek
Tentokrát jsme si pro rozhovor zajeli na Prahu 6 do MŠ Parléřova. Tam již pátým rokem pracuje jako hlavní kuchařka sympatická Ilona Tylichová. Naplňuje ji práce s dětmi a nebojí se výzev. Proto ji vyloženě nadchla možnost zařazení její školní jídelny do pilotního projektu testování nové verze spotřebního koše v souladu s plánovanou novelou. Co říká samotné realizaci a co jí na novém způsobu vaření baví nejvíce?
Vydáno: 17. 12. 2024
  • Článek
Pečená husa patří k podzimu stejně neodmyslitelně jako třeba svatomartinské víno. Husí hody se na Slovensku staly přímo podzimní kulinářskou povinností. I proto se na svátek svatého Martina vydali pracovníci školních jídelen Pardubického kraje na stipendijní studijní stáž do Prešovského samosprávného kraje.
  • Článek
Rozmanitá a inovativní doba, nabízející nepřetržitý přístup k internetu a především k informacím, dopadá i na děti. Články se zajímavými titulky, krátké spoty na internetu nebo online přehrávacích platformách, jako je YouTube, mohou lákat ke změně stravovacích návyků, ať už je to z důvodu etického, nebo rádoby zdravotního.
Vydáno: 17. 12. 2024
  • Článek
Není pochyb o tom, že bychom měli dodržovat zdravý životní styl, kam kromě pohybu a různých fyzických aktivit, duševní pohody, vnitřního klidu, kvalitních vztahů, dostatku spánku a odpočinku, radostných prožitků a celkově pozitivního přístupu k životu patří rovněž zdravé stravování. A právě základy zdravého stravování chceme vypěstovat u dětí. Děti se nejlépe učí z příkladu dospělých a vlastními prožitky, tudíž se nabízí nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout - kulinařit zdravě s dětmi. Tento projekt je vhodné realizovat v mateřských školách, jejichž součástí je školní jídelna, avšak můžeme jej využít i ve školních družinách.
Vydáno: 17. 12. 2024
  • Článek
Ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny jsou suroviny, které obsahují spoustu pro nás prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, tuky, antioxidanty, bílkoviny, sacharidy a jiné. Jsou "nadupané" živinami, ale pokud je správně nepřipravíme, ztratíme možnost se k těmto živinám dostat.
Vydáno: 17. 12. 2024
  • Článek
V oblasti doúčtování ceny obědů školy často váhají, jaký volit postup. Pro to, abychom mohli odpovědět na otázku "Jaká má být cena nedohlášeného (a často neodebraného) oběda v době nemoci dítěte?", se musíme podívat na základní právní předpisy, které upravují cenu dotovaného oběda.
Vydáno: 17. 12. 2024