Akademické znalosti, duševní zdraví, psychická odolnost a sebeúcta - co mají společného?

Vydáno:

Jak docílit toho, aby se žáci rádi a dobře učili? Aby uměli být ve škole – a později jako dospělí v práci i v osobním životě – spokojeni? Aby zvládali nečekané události, např. distanční výuku? Jaké dovednosti a schopnosti jsou k tomu potřebné a jak může škola pomoci?

V Open Gate jsme se rozhodli na to jít
péčí o celou osobnost studenta
, o jeho všestranný rozvoj. Rozvíjíme akademické znalosti, ale zároveň žáky učíme poznávat i sebe samotné a strategie zvládání studijních i životních výzev. Pomáháme jim rozpoznat jejich silné a slabé stránky, emocea rozvíjet schopnost s nimi efektivně pracovat. Na neúspěch či konflikt nahlížíme pozitivně jako na běžnou součást života, která nám umožňuje růst. Učíme žáky říct si o podporu, když je doma nebo ve škole něco trápí, a pečovat tak nejen o své fyzické, ale i duševní zdraví. To je u nás stejně důležité jako špičkové akademické znalosti.
Abychom naše studenty mohli takto celostně rozvíjet, založili jsme v roce 2017 Poradenské centrum (PoC), tzv. Counselling Services (pod tímto názvem fungují ve školách v USA, kde jsem mnoho let působila). Rozšířili jsme tým PoC i jeho služby: pomáháme žákům při studiu, výběru b