Trendy digitálního vzdělávání v roce 2023

Vydáno: 16 minut čtení

Přehodnocujeme nejen to, co ve školách vyučujeme, ale také to, jak to vyučujeme. Tak by bylo možné stručně popsat sjednocující prvek trendů digitálního vzdělávání roku 2023, které doléhají do základních a středních škol v Česku. Tento soubor vybraných trendů, které považuji pro tento rok za klíčové, jsem představil v příspěvku na konferenci Škola jako místo setkávání v říjnu 2023 v Praze. Zde se s trendy můžete seznámit v podobě článku.

Trendy digitálního vzdělávání v roce 2023
PhDr.
Ondřej
Neumajer
Ph.D.
konzultant vzdělávání, lektor
Trendy ve vzdělávání dospělých aneb svět, pro který děti připravujeme
První pohled nezaměříme do škol, ale do jedné z oblastí, pro které naše žáky připravujeme. Touto oblastí je pracovní trh. Donald H. Taylor, britský odborník na vzdělávání a technologie a zakladatel organizace Learning and Performance Institute, každoročně organizuje průzkum
Global Sentiment Survey.
Posledního ročníku pro rok 2023 se zúčastnily téměř čtyři tisíce odborníků ze 100 zemí, kteří sestavili žebříček vzdělávacích a rozvojových trendů. Prvními pěti, které průzkum favorizuje, jsou následující:
reskilling a upskilling, umělá inteligence, řízení talentů založené na dovednostech, analýza výukových výsledků
a
kooperativní a sociální učení
. Kompletní seznam aktuálních vzdělávacích trendů nejvíce ovlivňujících trh práce je dostupný na webu Donalda H. Taylora na adrese https://donaldhtaylor.co.uk.
Pojmy
upskilling
a
reskilling
jsou pro pochopení probíhajících změn a zrychlující se dynamiky v současném světě důležité, proto stojí za to se u jejich významu zastavit.
Upskilling
je proces, kdy se jednotlivci učí nové dovednosti, které jim pomohou v jejich současné práci. Jeho cílem je zlepšit výkonnost a konkurenceschopnost pracovníků na trhu práce. Někdy lze upskilling hledat pod českým výrazem
rozšiřování kvalifikace
. Oproti tomu
cílem reskilligu
je učit se nové dovednosti, které umo