Nechceme, aby kdokoliv musel ukončit školu kvůli finančním překážkám

Vydáno:

Jirka přišel do vzdělávacího programu Gendalos organizace IQ Roma Servis, který se zaměřuje na pomoc sociálně znevýhodněným mladým lidem v cestě za studijními a profesními úspěchy, před šesti lety, když se rozhodoval, co dál: „O Gendalosu jsem se dozvěděl v 9. třídě, kdy mi hodně pomohl s přijímačkami na gympl“. Od té doby je jedním z nejaktivnějších studentů, který se účastní nejen různých aktivit Gendalos, ale také mezinárodních výměn mládeže. Gendalos Jirkovi pomohl na jeho cestě za vzděláním: „Díky finanční podpoře stipendijního fondu Gendalos jsem si mohl podat dvě přihlášky na VŠ, což je pro mě naprosto super“. Jirka se přihlásil na Fakultu strojního inženýrství VUT, obor Mechatronika, kam byl díky dobrému prospěchu na střední přijat bez přijímací zkoušky, v současné době je studentem 1. ročníku. O tom, jakým způsobem umí tým lidí z programu Gendalos pomoct plnit studijní a profesní sny znevýhodněným mladým lidem, jsme si povídali s vedoucí programu a sociální pracovnicí Kristinou Studenou.

Můžete nám přiblížit, co je program Gendalos a jak může mladým lidem, jako je třeba Jirka, pomoct?
Vzdělávací program Gendalos
je jednou z aktivit neziskové
organizace IQ Roma Servis
. Působíme v Brně a už více než 10 let se zaměřujeme na děti od 8. třídy až po studenty vysokých škol, kteří jsou ze sociálně vyloučeného prostředía potřebují podpořit na své vzdělávací dráze. Jsme zároveň registrovanou sociální službou, což nám umožňuje věnovat se těmto mladým lidem komplexně ve všech oblastech, které jejich vzdělávání ovlivňují. Ročně tak našimi aktivitami projde asi 70 až 80 dětí nebo mladých lidí.
Jak se k vám děti nebo mladí lidé, kteří potřebují pomoc, dostanou?
Gendalos je součástí nízkoprahového zařízení pro dětia mládež, které provozuje naše organizace. Odtud a z Klubu pro mladší děti k nám přichází část klientů. Dále máme děti, které spolupracují pouze s naším vzdělávacím programem na základě nějaké konkrétní vzdělávací potřeby. Obvykle už znají aktivity organizace IQ Roma Servis nebo někoho, kdo je využívá. Náš vzdělávací program klientům někdy doporučí i jiné instituce nebo sociální služby. Kromě toho děláme pravidelné prezentace na školách, aby se Gendalos dostal do širšího povědomí všech důležitých aktérů i studentů samotných. Se školami spolupracujeme nejen přes Gendalos, ale také v rámci kariérního poradenství – děláme workshopy pro žáky 8. a 9. tříd.
Kdo jsou tedy účastníci vašeho programu?
Jde o děti ze sociálně znevýhodněného, případně sociálně vyloučeného prostředí, často z rodin, které jsou klienty sociálních služeb a obvykle se nacházejí ve složité materiální situaci. Obecně lze říct, že naši klienti z různ