Zlatá karabina 2020 ocenila nejlepší zástupce ředitelů

Vydáno: 3 minuty čtení

Již posedmé byla ve čtvrtek 26. listopadu 2020 vyhlášena cena pro nejlepšího zástupce ředitele školy Zlatá karabina. Tentokrát putovala do Základní školy ve Frenštátu pod Radhoštěm paní zástupkyni Pavlíně Maňasové.

Vyhlášení ceny pro nejlepší zástupce bylo již tradičně vrcholným bodem odborné konference pro zástupce ředitelů, tentokrát nazvané Nezastupitelný zástupce. Téměř stovka účastníků z celé České republiky se sešla kvůli koronavirovým omezením online přes Microsoft Teams.

Za zvuku fanfár bylo rozdáno všech 5 ocenění – zlatá karabina pro Pavlínu Maňasovou ze ZŠ a MŠ Frenštát p. Radhoštěm, stříbrnou získal Tomáš Dudek z Gymnázia Polička a bronzová potěšila Ivu Vávrovou ze ZŠ Skálova v Turnově. Uděleny byly také dvě karabiny za mimořádný počin, a to Martině Hricové ze ZŠ a MŠ v Horce nad Moravou a Ivaně Brudnové ze ZŠ a MŠ v Litvínově.

„Tandem ředitel a zástupce je pro školu klíčový, víme to, a přesto jsou zástupci ředitele tak trochu popelkami. Tak jsme se rozhodli to změnit a poděkovat jim právě tímto oceněním,“ vysvětlila Naďa Eretová, šéfredaktorka redakce školství nakladatelství Wolters Kluwer.

„Stoprocentně spolehlivá, vstřícná, pracovitá a skromná,“ zaznělo o letošní vítězce Pavlíně Maňasové ze ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm. „Je to velký pracant, obětavec, velký člověk po lidské, odborné i organizační stránce. Byla nejen pro mě, ale pro celý tým velkou oporou v té nelehké distanční době na jaře i znovu na podzim. Díky ní jsme to zvládli velmi dobře, proto jí patří toto ocenění,“ vysvětlila ředitelka frenštátské ZŠ Zdeňka Murasová, proč se rozhodla svou kolegyni nominovat.

„Je to motivace, povzbuzení k další práci. Mám svou kancelářskou práci, ale v době distanční výuky bylo jasné, že musím kolegům pomoci. Potřebovala bych jen den prodloužit o pár hodin, ale to mi asi nikdo nezařídí,“ komentovala sympatická vítězka.

Soutěž o nejlepšího zástupce ředitele školy vyhlašuje redakce časopisu Řízení školy ve spolupráci s Wolters Kluwer ČR, a. s. Soutěž vznikla na popud ředitelů, kteří jsou vděční za každou další možnost, jak se svým zástupkyním a zástupcům odvděčit za jejich mnohdy nedoceněnou práci.

Sedmý ročník Zlaté karabiny odstartoval v dubnu, ředitelé, pedagogický sbor, zřizovatelé i rodičovská veřejnost mohli do září nominovat své kandidáty. Nezávislá odborná porota vybrala celkem 5 oceněných, tedy výherce zlaté, stříbrné a bronzové karabiny a dvě ocenění za mimořádný počin. Podrobnosti z minulých ročníků naleznete na  https://www.zlatakarabina.cz.

Složení dvanáctičlenné odborné poroty najdete ZDE

Zdroj:  Redakce Řízení školy