Tvořivé pokusohraní

Vydáno: 6 minut čtení

Tvořivé pokusohraní je soubor pokusů, které kromě poznávacího charakteru mají i zábavnou polohu. Je v nich vždy něco překvapivého, proto mají silný emotivní náboj a motivují děti k dalšímu bádání. Malé nahlédnutí pod pokličku naší družinové laboratoře vám ukáže, jak zábavným způsobem odmystifikovat vědu. Najdete zde nejenom inspirace pro zábavné experimenty, ale i jak využít běžný a odpadový materiál k experimentování a návody na výrobu jednoduchých fyzikálních hraček.

Zájmové vzdělávání ve školních družinách je přímo ideální pro zajímavé činnosti, které stimulují a probouzejí v dětech zájem o vědu. V naší družině jsme už na počátku devadesátých let minulého století začali spolupracovat s Asociací malých debrujárů. Kluby malých debrujárů pracují po celém území ČR a na jejich stránkách naleznete mnoho materiálů pro vlastní „vědeckou“ činnost. Později jsem ve wiki na portále rvp.cz vytvořila sborník jednoduchých pokusů, které jsem nazvala Tvořivé pokusohraní. Při práci s dětmi jsem vypozorovala, že velmi úspěšnými debrujáry se stávají děti s různými „dys“ poruchami, hyperaktivní žáci i ti s diagnostikovanými poruchami chování (např. ADHD).
Děti, které při běžné výuce nezažívají úspěch nebo mají nižší intelekt, při pokusech překonávají pocit neúspěšnosti a při jejich prezentaci se upevňuje jejich sebevědomí. Letos máme v družině pravidelnou zájmovou činnost nazvanou Hokus pokus, která koresponduje s naší celoroční hrou s cirkusovou tematikou Račte vstoupit.
Pojďme ale už začít experimentovat.
1. Kouzelné tobolky aneb co se vylíhne
Pomůcky: želatinové tobolky (koupíte v lékárně), kousky molitanů nebo molitanové houbičky na nádobí, nůžky, papír, tužka, fix, varná konvice, voda, miska
Postup: Připravte si kousek molitanu asi 5 cm x 5 cm, vysoký okolo půl centimetru, můžete ponechat velikost mycí houbičky, ale podélně ji rozřízněte na výšku asi 0,5 cm, uřízněte nebo odstřihněte drsnou část a získáte dva obdélníčky molitanu.
Fixem překreslete na molitan podle vlastní šablonky motýlka, rybu, dinosaura, ptáčka, květinu. Jednoduchou šablonku srdíčka, kuřátka... jsou schopné vyrobit i šestileté děti. Tvar z molitanu pečlivě vystřihněte. Kroucením a stlačováním vložte molitanový objekt do tobolky a uzavřete. Tobolku nebo „zázračné vajíčko“ vložte do misky a zalijte horkou vodou. Pozorujte, co se bude dít.
Co se stane? Tobolka se začne rozpouštět a stlačené molitanové „zvířátko“ se začne uvolňovat a roztahovat. Děti proces proměny vždy zaujme, „... jak se takový velký objekt dostal do takového malého vajíčka?“
Vysvětlení: Molitan obsahuje mnoho vzduchu, proto se dá dobře stlačit a zformovat do daleko menšího objemu. Tobolky se vyrábějí ze želatinové hmoty, ta je dobře rozpustná v trávicím traktu (v našem případě ve vodě). Experimentujte, jak se bude tobolka rychle rozpouštět ve studené a horké vodě, můžete zkusit vodu s obsahem octa apod.
2. Vodní ježek aneb vodní špíz
Pomůcky: uzavíratelný ZIP sáček, voda, tužky, ořezávátko
Postup: Naplňte ne zcela sáček vodou a uzavřete těsně otvor. Propichujte sáček skrz naskrz ostrými tužkami (pastelkami). Voda ze sáčku nevytéká.
Vysvětlení: Plastový sáček je vyroben z polymeru, jeho vlastnosti „nedovolí“ vodě vytéci. Řetízky molekul jsou pružné, a sáček je tudíž také elastický. Tzn., že tužka je téměř vodotěsně obejmuta, a proto voda neuniká.
Obměny: Místo tužek a pastelek můžete použít špízové špejle, místo plastového sáčku zip-up vyzkoušejte „pružnost“ mikrotenového sáčku. Můžete prozkoumat, jak výsledné chování ovlivní množství vody v sáčku a tvar tužek. Zjistěte, kolik tužek nejvíce protáhnete, než začne voda ze sáčku vytékat.
Opět možno využít k dalším experimentům - např. optika - lom světla, tlak vody po odstraňování tužek apod.
3. Bublinový had
Pomůcky: prázdná (spíše menší) plastová láhev, gumička, kousek látky froté (i jiné), tekuté mýdlo, voda, nůžky, miska
Postup: Smíchejte mýdlo s trochou vody: 2 díly mýdla ku 1 dílu vody. Odstřihněte spodní část lahvičky, tím vznikne jakýsi trychtýř. Vystřihněte z látky kruh a upevněte jej na otevřené dno láhve pomocí gumičky. Ponořte textilní dno do mýdlového roztoku a foukejte do hrdla láhve. Začne se tvořit dlouhý bublinový had. Kdo udělá nejdelšího hada?
Vysvětlení: Tím, že foukáme skrz látku, se tvoří pouze malé bublinky, které drží pevně u sebe
4. Vodní píšťalka
Brčka se dají velmi kreativně využít k různým pokusům. Zde najdete návod na jednu jednoduchou brčkovou píšťalku.
Pomůcky: dvě brčka nestejného průměru, kousek plastelíny, nůžky, voda
Postup: Širší brčko na dolním konci ucpěte plastelínou, naplňte jej vodou a dovnitř těsně zasuňte tenčí brčko, které bude vyčnívat, protože s ním budete pohybovat. Přiložte rty k tenčímu brčku a foukejte. Ozve se tón, který povytahováním zasunutého brčka můžete měnit.
Vysvětlení: Povytahováním brčka měníte výšku tónu. Frekvence zvuku je závislá na její délce, se „zkracováním“ brčka roste výška tónu a naopak.
5. Jako lávová lampa
Pomůcky: sklenice, voda, olej, potravinářské barvivo, sůl, lžička
Postup: Do sklenice nalijte vodu, olej můžete obarvit potravinářským barvivem a nalijte jej na vodu. Na olej nasypte sůl a pozorujte, jak olej klesá ke dnu a pak znovu stoupá zpět na hladinu.
Vysvětlení: Sůl nasypaná na hladinu oleje má vyšší hustotu než olej i voda, a proto klesá ke dnu, s ní však klesá i olej. Ten ale začne stoupat zase nahoru, když se sůl usadí na dně sklenice, protože tím má olej opět menší hustotu než voda. Děj se postupným sypáním soli opakuje.
Obměny: Postupně vyzkoušejte i jiné materiály - látky, např. cukr, sodu, mouku, prací prášek... S cukrem se vám docela povede, soda i mouka udělají prosté „žuch“, jak to pojmenovaly děti, prací prášek rozpouští tuky, tak se ze všeho stane nevábná kapalina... Nechte děti experimentovat s běžnými látkami.
Vyzkoušejte i lampu voskovou - v horké vodě budete rozehřívat vosk - nejlépe kousek barevné svíčky, kterou přidržte u dna jehlicí či špejlí, roztátý vosk bude stoupat na hladinu.

Související dokumenty

Články

Tvořivé pokusohraní 2