Tvořivé pokusohraní 2

Vydáno: 5 minut čtení

Zájmové vzdělávání ve školních družinách je přímo ideální pro zajímavé činnosti, které stimulují a probouzejí v dětech zájem o vědu. Tvořivé pokusohraní je soubor pokusů, které kromě poznávacího charakteru mají i zábavnou polohu. Je v nich vždy něco překvapivého, proto mají silný emotivní náboj a motivují děti k dalšímu bádání.

 

 

 

 

Tvořivé pokusohraní 2
Jaroslava
Pachlová,
vychovatelka školní družiny, ZŠ Stráž u Tachova
Ve Speciálu pro školní družiny č. 2/2016 jsme si vyzkoušeli několik jednoduchých pokusů a v tomto příspěvku budeme pokračovat dalšími experimenty, které jsme realizovali v naší školní družině a patří k našim oblíbeným.
1. Barvopis
V tomto pokusu využijeme chromatografii = „barvopis“ k tvorbě obrázků.
Pomůcky: filtrační papír – papírový filtr na kávu nebo piják, různé fixy, nádobky a misky na vodu, 2 PET lahve, kancelářské sponky, papírové kapesníčky, provázek, nůžky
Postup: Nejdříve si s dětmi vyzkoušejte rozklad barev z fixů na proužcích papíru, otestujte různé černé fixy – pokus „není černá jako černá“, využijte vzlínavosti vody – pokus „vodní výtah“ k rozkladu i jiných barev, zjistěte, z jakých barev jsou vlastně složeny apod.
Mezi stojany ze dvou PET lahví naplněných vodou napněte provázek, na který pomocí kolíčků nebo kancelářských sponek připevníte pásky filtračních papírů, jejichž dolní okraj je ponořen do misky s vodou. Dále můžete s dětmi kreslit obrázky fixy a nechat je „rozpíjet“, vzniknou zajímavé kombinace. Osvědčilo se nám v tématech – oheň, peklo, fantazijní bytosti a zvířata, strašidla...
Zkuste nastříhat z filtrů kruhy, uprostřed udělejte dírku, kterou protáhnete knot vyrobený z kousku papírového kapesníčku, okolo otvoru nakreslete černý kruh nebo udělejte černé tečky (použijte i jiné barvy), vložte do sklenice s vodou a nechte vodu vzlínat. Tímto způsobem vytvoříte nádherné „květiny“, které můžete použít k další výtvarné práci (koláže, dokreslování...). Vždy nejdříve nechte volně uschnout na rovné podložce.
2. Rozstřikovadlo
Malá vodní „odstředivka“ z jediného brčka pobaví a poslouží nejen v parném létě.
Pomůcky: brčko, zahrocená špejle, izolepa, nůžky, sklenice s vodou
Postup: Středem brčka propíchněte špejli, brčko na obou stranách asi 2 cm od středu nastřihněte a ohněte směrem dolů. Izolepou konce brčka přilepte ke špejli tak, abyste neutěsnili otvory.
Ponořte otvory brček do vody a otáčejte špejlí. Voda bude z otvorů nahoře stříkat.
Vysvětlení: Otáčením soustavy „vytahuje“ odstředivá síla vodu brčky do bočních otvorů, kde je rozstřikována po okolí.
3. Mramorové mléko
Pomůcky: tučné mléko, talířek nebo fotografická miska, ve vodě rozpuštěné potravinářské barvy – 5 sytých odstínů v lékovkách nebo v mističkách, kapátka, saponát na nádobí
Postup: Na talířek nebo do mělké misky nalijte mléko tak, abyste pokryli dno. Na hladinu mléka nakapejte několik kapek barev, od každé barvy asi dvě kapky. Kapičky se nemíchají a ani nerozlévají. Teď doprostřed kápněte saponát. Nejdříve se kapky bleskurychle oddálí od středu talíře a pak začnou vířit a mísit se, jako by je míchala neviditelná ruka.
Vysvětlení: Mléko obsahuje tuk, proto se kapky barev s mlékem na začátku nemísí. Kápnutý saponát nejdříve způsobí oslabení povrchového napětí a kapky barev se rozprchnou ke kraji nádoby. Saponát také ale rozpouští tuk a způsobí, že molekuly tuku se začnou rozpadat a barvy se budou s mlékem míchat.
4. Trik s rýží
Pomůcky: menší plastová lahvička, suchá rýže, jídelní nůž – stačí i plastový, popřípadě tužka nebo pravítko
Postup: Lahvičku naplňte suchou rýží a zabodněte do ní nůž. Zabodávejte ho tak dlouho, až v určitém okamžiku ucítíte, že můžete zvednout s nožem celou nádobku s rýží a za vyčnívající kousek nože (tužky, pravítka) nádobku zvedněte.
Vysvětlení: Několik prvních bodnutí nožem zhustí zrníčka v lahvi, jejich tlak na ostří bude silnější než
gravitace
, takže lahvička nespadne. (Ale vysavač poblíž se stejně hodí.)
5. Provazochodec
A na závěr jednoduchá fyzikální hračka
Pomůcky: korková zátka, 2 celé špejle, kousek špejle, fixy, modelína, provázek
Postup: Do korkové zátky, kterou můžete nabarvit a omalovat jako panáčka, zapíchněte dolů „nožičku“ z krátké špejle asi 4 cm dlouhé, ze strany zapíchněte dvě špejle jako ruce šikmo dolů a na konec špejlí dejte menší kuličky z modelíny – „zátěž“ (viz obrázek).
Na ukazováčku vyvažujte. Pokud se panáček kácí a naklání, posunujte špejle nebo si pohrajte se zátěží. Natáhněte provázek a postavte na něj provazochodce na „nožičku“. Panáčka provazochodce využijte k dalším balančním hrám.
Vysvětlení: Každé těleso má bod, který se nazývá těžiště. Podle toho, kde se nachází, je poloha tělesa stabilní nebo vratká (labilní). Kuličky z modelíny, které se nacházejí pod provazem, snížily těžiště naší figurky, a její poloha je tedy stabilní (stálá).

 

 

 

Související dokumenty

Články

Tvořivé pokusohraní