Doporučení PPP

Vydáno:

Obdrželi jsme doporučení PPP na jednoho žáka, který má stupeň podpory 2 a v pedagogické intervenci má stanovený počet 2 hodin jako normovanou finanční náročnost. Zajímá nás, jakou formou máme vykazovat, jestli zapisovat evidenci těchto hodin do zvláštní třídní knihy a po účetní na speciálním tiskopisu, zda něco takového existuje. Svého zřizovatele jsem se ptala, a nikdo mi neporadil. Myslím si, že nejsme jediná škola, ale možná nám něco uteklo a ani nevíme, že takové tiskopisy k tomu určené existují.

 

Doporučení PPP
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění
-
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, v platném znění
-
vyhláška č.263/2007 Sb., kterou se stanoví pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení zřízených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí
ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že v doporučení PPP je uvedena určitá forma intervence 2 hodiny týdně. Tento rozsah intervence představuje pro žáka rozsah určité formy vzdělávání, pro určitého pedagogického pracovníka rozsah přímé pedagogické činnosti. Z dotazu není zřejmé, jakou konkrétní podobu uvedená intervence má (např. předmětů speciálně pedagogické péče, individuální nebo skupinové práce s žákem). Z logiky věci však lze dovodit, že uvedená intervence bude zaznamenána v třídní knize (jako jakákoli forma práce s žákem). Přitom se dle mého názoru jedná o "běžnou" třídní knihu, do které se zapisuje také např. dělení hodin, projektová výuka atd.
Jak bylo uvedeno, hodiny intervence jsou z úhlu pohledu pedagogického pracovníka hodinami přímé pedagogické činnosti. Tyto hodiny jsou zahrnuty do týdenní pracovní doby pedagogického pracovníka a týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti. Jsou tedy zahrnuty do evidence pracovní doby (§ 96 zákoníku práce). Pokud tyto hodiny současně představují "přespočetné", "nadúvazkové" hodiny (§ 23 odst. 4 zákona o pedagogických pracovnících), pak se vykazují v evidenci pracovní doby (§ 3 odst. 5 vyhlášky č. 263/2007 Sb., kterou se stanoví pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení zřízených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí).