Přeúčtování věcných nákladů za obědy

Vydáno:

Základní škola, která je plátcem DPH z důvodu poskytování stravování cizím strávníkům, poskytuje stravování i gymnáziu, které nemá ve svých prostorách jídelnu. Žáci gymnázia hradí ZŠ stravné, které je pro ZŠ dle § 57 osvobozeno od DPH bez nároku na odpočet. Dále ZŠ fakturuje měsíčně gymnáziu věcné náklady (to jsou například energie plus ostatní náklady), které jsou součástí kalkulace za jeden oběd. Bude tato fakturace předmětem daně? Domnívám se, že se stále jedná o fakturaci, která se týká vzdělávání dle § 57 ZDPH, a je tedy osvobozena od DPH. Musí ve fakturaci ZŠ oddělit fakturovanou částku za žáky a za zaměstnance? Tedy že by fakturovaná částka za zaměstnance byla předmětem daně? Pokud ano, v jaké sazbě DPH? Jak má ZŠ účtovat fakturaci jako služby 602 nebo jako příspěvek 649?

Přeúčtování věcných nákladů za obědy
Ing.
Zdeněk
Morávek
 
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění p. p.
 
Informace k uplatňování zákona o DPH při poskytování školských služeb (metodický materiál zveřejnění na stránkách české daňové správy http://cds.mfcr.cz//cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_5810. html?yearZ0)
Poskytování školního stravování je považováno za
poskytování školských služeb, které jsou osvobozené od daně
bez nároku na odpočet daně podle § 57 odst. 1 písm. b) ZDPH, jedná se o školské služby, které doplňují nebo podporují vzdělávání ve školách nebo s ním přímo souvisejí. Jak vyplývá z výkladu MF ČR, plněním osvobozeným od daně bez nároku na odpočet daně na vstupu je poskytování školního stravování, kterým se rozumí
stravovací služba pro děti, žáky a studenty
zabezpečovaná zařízením školního stravování. Zařízením školního stravování je školní jídelna, školní jídelna-vývařovna a školní jídelna-výdejna.
Z výkladu MF ČR dále plyne, že plněním osvobozeným od daně je uskutečňování činnosti v zařízení školního stravování, kterou provádí školní jídelna, která jídlo připravuje a sama vydává nebo připravuje jídlo, které vydává jiná školní jídelna-výdejna, činnost školní jídelny-vývařovny, která v rámci poskytování školního stravování připravuje jídlo, které vydává školní jídelna-výdejna, a činnost školní jídelny-výdejny, která jídlo vydává.
Jestliže je školní stravování ve výjimečných případech zabezpečováno
jinou osobou poskytující stravovací služby
(provozovatel stravovacích služeb není zařízením školního stravování), nejedná se o poskytování školské služby, a proto tato stravovací služba
není osvobozena od daně.
Při poskytování stravovací služby pedagogickým pracovníkům, zaměstnancům nebo osobám zařízení školního stravování se nejedná o poskytování školské služby, a proto se nejedná o plnění osvobozené od daně.
Věcné náklady jsou zcela jistě součástí stravovací služby, proto pokud je poskytována žákům, jedná se rovněž o plnění osvobozené do daně bez nároku na odpočet daně. Z výše uvedeného ale vyplývá, že poskytování stravovací služby zaměstnancům již plněním osvobozeným od daně není, ale jedná se o zdanitelné plnění. Z toho důvodu je nezbytné ve fakturaci oddělit fakturovanou částku za zaměstnance a za žáky, protože tato plnění mají z pohledu DPH odlišný režim. Stravovací služba není součástí přílohy č. 2 ZDPH, proto bude při poskytování stravovací služby zaměstnancům uplatněna základní sazba daně. Z pohledu účtování bych volil účet 602, jedná se o součást stravovací služby.