Zdravá míra paranoie ve vztahu k přílohám e-mailu od neznámých adresátů neuškodí

Vydáno: 3 minuty čtení

Věděli jste ale, že stejně jako například březen je měsícem knihy, tak i kybernetická bezpečnost již má i svůj měsíc? Je jím říjen, kdy probíhá Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti (ECSM), celoevropská kampaň, koordinovaná Evropskou agenturou pro síťovou a informační bezpečnost (ENISA). Jejím cílem je podpořit osvětu v oblasti kybernetické bezpečnosti mezi evropskými občany.

Pavel Bašta, bezpečnostní analytik sdružení CZ.NIC, které provozuje Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ uvádí: „Role počítačů a Internetu je v dnešní společnosti zásadní. Internet dnes slouží nejen jako zdroj zábavy, ale především je zdrojem informací, umožňuje snadné a rychlé obchodování, komunikaci a spoustu dalších věcí. Podle některých studií přináší Internet jen do české ekonomiky přibližně 350 miliard korun ročně a má také šestiprocentní podíl na celkové zaměstnanosti v této zemi. To samozřejmě přitahuje pozornost nejrůznějších individuí, která se snaží z této sítě získat profit i nelegální cestou.

Česká republika je díky iniciativě Národního centra bezpečnějšího internetu jednou z osmi zemí, kde je tato osvětově-vzdělávací kampaň realizována od pilotního ročníku v roce 2012. Letos se zapojuje již třiačtyřicet evropských zemí a i aktivity realizované v České republice jsou početnější – kromě konferencí a odborných seminářů pro profesionály je připravena i soutěž pro veřejnost a průzkum chování, jež by měl přivést reflexi bezpečného chování online běžné uživatele internetu s možností vyhrát některou z pěkných cen věnovaných komerčními partnery kampaně (Corpus Solutions, Symantec, AT&T, Intel a Aukro).

Šárka Soudková, Ph.D., koordinátorka kampaně ECSM uvádí: „Poselstvím kampaně by mělo být uvědomění, že jsme to my, uživatelé online technologií, kteří vytváříme kulturu kyberprostoru. Měli bychom domýšlet důsledky svého chování i v online prostředí. “

Cenu svých dat zjistíte, teprve až je ztratíte. Základním pravidlem je: nejprve přemýšlet a až potom jednat. Zdravá míra paranoie ve vztahu k přílohám e-mailu od neznámých adresátů také nemusí být na škodu.“ odpovídá na otázku, co může udělat běžný návštěvník kyberprostoru pro zvýšení jeho bezpečí Mgr. Oldřich Krulík, Ph.D., proděkan pro vědu a výzkum Fakulty bezpečnostního managementu Policejní akademie ČR v Praze.

Zapojte se i vy do společné snahy o bezpečnější kyberprostor. To, zda pro nás bude tvůrčím prostředím a rozšířením možnosti vzájemné komunikace či naopak rizikovým válečným polem, ovlivňuje svým online chováním každý z nás. Kybernetická bezpečnost rozhodně není jen o bezpečné infrastruktuře, ale zejména o chování lidí.

Více informací o kampani i chystaných akcích naleznete na webových stránkách www.saferinternet.cz a cybersecuritymonth.eu.