Více než 60 procent Čechů má nadváhu

Vydáno: 2 minuty čtení

Alarmující je v Česku i stále rostoucí počet obézních dětí.

Ve věkové kategorii 13-17 let stoupl od roku 1996 podíl dětí s nadváhou z 10 % na 25 %. 

Z výzkumu také vyplývá, že dítě, které se narodí do hůře situované rodiny, čelí téměř trojnásobně vyššímu riziku, že bude trpět obezitou, než ty z bohatších poměrů a dvakrát většímu riziku ve srovnání s dětmi ze střední třídy.

Vecoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ MUDr. Marie Nejedlá připomíná, jak je důležitá nutriční kvalita školních obědů. Pro mnoho dětí jsou jediným teplým jídlem denně. 

WHO doporučuje hýbat se alespoň hodinu denně ve střední a vyšší intenzitě, tzn. svižné procházky, jízdy na kole, náročné domácí práce či běh, plavání a další  formy pohybové aktivity a sportu. V ČR toto kritérium v jeho mírnější podobě, tj. věnování se těmto aktivitám alespoň 5x týdně, splňuje přibližně 50 % chlapců a 40 % dívek. 

Náklady na léčbu komplikací spojených s obezitou v ČR představují zhruba 30 miliard korun ročně.

O nadváze a obezitě u dětí si můžete přečíst v článku Školního poradenství v praxi. Stravovacím návykům dětí a obezitě jsme se věnovali i ve Speciálu pro školní jídelny. 

Na webu Řízení školy jsme se příčinám a dopadům špatných stravovacích či pohybových návyků věnovali: 

Zdroj: Tisková zpráva SZÚ ze dne 4. března 2024 ke Světovému dni obezity; https://szu.cz/aktuality/vice-nez-60-procent-cechu-ma-nadvahu-trpi-ji-az-ctvrtina-deti-obezita-zpusobuje-zavazne-zdravotni-komplikace/