Ve dnech 12. a 13. prosince se konají Studentské volby.

Vydáno: 3 minuty čtení

Studenti středních škol budou „nanečisto“ volit prezidenta.

V pondělí 12. a úterý 13. prosince proběhnou na bezmála 500 středních škol Studentské volby. Studenti „nanečisto“ zvolí budoucího prezidenta nebo prezidentku České republiky. Vybírat budou z těch, kteří na post hlavy státu kandidují ve skutečných volbách. Pořadatelem vzdělávacího projektu na podporu aktivního, zodpovědného a sebevědomého občanství budoucích prvovoličů je společnost Člověk v tísni, která prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS) pořádá Studentské volby již po třinácté.  

Studentské volby jsou primárně vzdělávacím projektem

Studentské volby nejsou pouze o samotném volebním aktu. Díky informačním materiálům, dokumentárním filmům, navazujícím aktivitám a debatám se studenti seznamují se základními principy demokracie a volebním systémem ČR.  Zapojené školy mají od pořadatele také k dispozici řadu materiálů potřebných k uskutečnění voleb: hlasovací lístky, pokyny pro voliče, pokyny pro volební komisi, brožuru s informacemi, plakáty prezidentských voleb a nálepku na volební urnu.

Debata kandidátů na prezidenta se studenty

Ve čtvrtek 8. prosince se v čase od 11:00 do 12:30h uskuteční debata studentů s kandidáty na prezidenta. Debatu bude možné sledovat v živém přenosu na portálu jsns.cz nebo facebookové stránce JSNS. Účast v debatě potvrdili Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Josef Středula. Organizátor s nabídkou účasti v debatě oslovil celkem šest kandidátů, kteří si v předvolebních průzkumech vedou zatím nejlépe. Andrej Babiš pozvání nepřijal.

Kdy budou známy výsledky

Výsledky Studentských voleb nejen za celou Českou republiku, ale i v rozdělení na jednotlivé kraje a typy škol (gymnázia, SOŠ, SOU), zpracované sociologickou výzkumnou agenturou Kantar Millward Brown, budou zveřejněny v úterý 13. prosince v odpoledních - podvečerních[1] hodinách. Ve stejnou dobu bude organizátor rozesílat tiskovou zprávu s výsledky. Aktuální informace a podklady najdete také na stránkách projektu — v sekci pro novináře. Stručný přehled jednotlivých ročníků a výsledků za celou dobu existence projektu je k nahlédnutí zde.

Termín případného II. kola

Pokud v prvním kole reálných voleb nebude budoucí hlava státu zvolena a bude se konat II. kolo, plánuje Člověk v tísni uspořádat i druhé kolo Studentských prezidentských voleb. To by se uskutečnilo 18. a 19. ledna 2023.

Možnost návštěvy škol

V době zveřejnění tohoto avíza je k volbám registrováno bezmála 500 škol. Počet škol patrně není konečný (registrace stále probíhají). V případě zájmu o návštěvu konkrétní školy během konání voleb je možné kontaktovat pořadatele (JSNS). Informuje Vás o přesné době a místě konání voleb na vybrané škole a propojí s vyučujícím, který na ní volby zaštiťuje.

Jak volby na školách probíhají

Možnost zapojit se do voleb mají všechny střední školy. Volit mohou studenti starší 15 let. Organizaci na jednotlivých školách zajišťují volební komise složené ze studentů, kteří pracují pod supervizí pedagoga. Koordinátoři JSNS poskytují po celou dobu konání voleb organizátorům online i telefonickou podporu.

[1] Pozn.: Čas zveřejnění výsledků se odvíjí od nahrání výsledků za jednotlivé školy do systému.

Zdroj: JSNS