Startuje třetí ročník Sportovní ligy ZŠ

Vydáno: 6 minut čtení

Sportovní ligu základních škol o Pohár ministryně školství letos čeká pořádně nabité jaro. Třetí ročník nejvýznamnější soutěže školní mládeže v ČR vyvrcholí od konce března do začátku června sérií republikových finále v šesti odvětvích. O cennou trofej budou v kategorii staršího žactva bojovat nejlepší chlapecká a dívčí družstva v atletice, basketbalu, florbalu, házené, minifotbalu a volejbalu. V září k nim nově přibude ještě sedmá disciplína – plavání. V minulém školním roce dokázala tato akce rozpohybovat 112 940 dětí.

Řízení školy onlinePořadateli Sportovní ligy základních škol jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Česká unie sportu a Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR. Jedním z vítězných kolektivů uplynulého ročníku byly také atletky Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka v Brně. A právě zde se uskutečnil ve čtvrtek 9. března za účasti ministryně školství Kateřiny Valachové symbolický start závěrečné fáze této soutěže.

„Moc fandím tomu, aby sport ve školách nebyl pouze součástí povinného tělocviku, ale stal se také volnočasovou a soutěžní aktivitou. Chci, aby se školy zase naučily žít sportem a třídy se uměly radovat z úspěchu svých spolužáků. Sportovní liga základních škol k tomu dopomáhá. Zároveň rozvíjí potřebnou fyzickou zdatnost dětí hned v sedmi různých sportech. Díky ní každoročně najdou cestu na sportoviště desetitisíce školáků a mnozí z nich při sportu zůstanou. Je tedy důležitým odrazovým můstkem pro další sportovní rozvoj dětí a projektem, který má mou velkou podporu,“ říká ministryně školství Kateřina Valachová.

Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství zahájila soutěžní část v září loňského roku. Do labyrintu okrskových, okresních, krajských a mezikrajských kvalifikačních škol vstoupili žáci a žákyně z vyšších tříd II. stupně základních škol nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií z celé České republiky. Výjimku představují pouze plavci, jejichž kategorie je vyhrazena žákům 3. tříd.

„Máme za sebou dva velice úspěšné ročníky Sportovní ligy a myslím, že kvalitu můžeme posunout opět o něco výš. Zásluhou dobře zvolených sportů, které představují tradiční součást školní i mimoškolní tělesné výchovy, jsme podnítili zájem desítek tisíc školáků a jejich pedagogů. Loni jsme do programu přidali minifotbal dívek a také letos došlo v rámci všestranné přípravy dětí ve školách k dalšímu rozšíření o plavání žáků I. stupně. Oceňuji také, že organizátoři soutěže se snaží reagovat na moderní trendy v oblasti komunikace, sociálních sítí i médií a hledají atraktivní formy, jak oslovit účastníky a mladou generaci,“ uvádí prezident Asociace školních sportovních klubů ČR Václav Lešanovský.

Zásobárna českého sportu

Jestliže v premiérovém ročníku 2014-2015 se do pravidelných sportovních aktivit zapojilo téměř 90 000 školáků, o rok později to bylo už o 25 000 víc. Vzhledem ke stále probíhajícím kvalifikacím ročníku 2016-2017 zatím nejsou známy ve většině odvětví finální počty účastníků, ale leccos o narůstajícím zájmu žáků prozrazuje například průběžná florbalová statistika. Vyplývá z ní, že Sportovní liga školáky táhne.  Zatímco loni ve florbalu startovalo 2 546 družstev ze 1 680 škol, v této sezoně je to už 2 913 týmů z 1 942 škol. Podobnou vzestupnou bilanci naznačuje také dosavadní průběh ostatních odvětví.

„Pro Českou unii sportu je podpora školního sportu zcela prioritní záležitostí. Právě ve školách se nachází nejbohatší základna českého sportu a odtud také čerpají své členy naše tělovýchovné jednoty a sportovní kluby. Jsou zde skryty velké talenty a budoucí osobnosti české reprezentace. Sportovní liga základních škol je akcí, která dokáže žáky motivovat k pravidelnému sportování i soutěživosti a navíc formuje jejich vztah ke škole, třídě nebo kolektivu. Podporou Ministerstva školství a paní ministryně získala nový rozměr a její význam výrazně vzrostl. Už to zdaleka není pouze příjemné zpestření hodin tělesné výchovy pro žáky a jejich učitele, ale soutěž, kterou český sport potřebuje a bez níž se neobejde,“ poukazuje předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Přímé přenosy z republikových finále

Jako první ze všech v tomto roce absolvují svůj závěrečný turnaj florbalisté, kteří změří síly ve dnech 22.-23. března v Plzni. Program dalších finálových soutěží je následující: házená – Nové Veselí / Žďár nad Sázavou (20.-21. dubna), basketbal – Pardubice (26.-27. dubna), minifotbal – Kroměříž (25.-26. května), volejbal – Liberec (1.-2. června), atletika – Kladno (6. června) a plavání – Plzeň (14. září).

Účastníci i fanoušci Sportovní ligy základních škol se však letos dočkají zásadní změny v prezentaci všech republikových finále. Budoucí hvězdy českého sportu se totiž ocitnou na televizních obrazovkách. Generálním mediálním partnerem soutěže se stala Česká televize, která bude prostřednictvím přímých přenosů na ČT sport vysílat rozhodující zápasy a soutěže republikových finále v jednotlivých odvětvích. Velkou premiéru před kamerami zažijí už účastníci závěrečného turnaje ve florbalu v Plzni.

„Sportovní aktivity dětí podporujeme dlouhodobě. Nejen vysíláním mládežnických soutěží, od hokeje, tenisu až třeba po krasobruslení, ale také vlastními sportovními projekty. Aktuálně třeba lyžařskou reality show S ČT sport na vrchol. Finále Sportovní ligy základních škol chceme odvysílat v podobě, na jakou jsou diváci zvyklí z profesionálních soutěží – tedy s doprovodem našich komentátorů a odborníků na dané sporty. Věřím, že tato příležitost bude pro mladé talenty velkou motivací k dosahování dalších sportovních cílů,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Stalo se už tradicí, že každé odvětví v rámci Sportovní ligy základních škol získá záštitu v podobě slavného patrona z řad bývalých či současných českých reprezentantů. Tyto osobnosti provázejí mladé účastníky celým průběhem soutěží, inspirují je svým příkladem a účastní se republikového finále. V nadcházejícím ročníku budou plnit patronské role – atletika: Pavel Maslák, basketbal – Radek Nečas, florbal – Jan Jelínek, házená – David Šůstek, minifotbal – Zdeněk Grygera, plavání – Petra Chocová a volejbal – Lubomír Staněk.

„Jsem velice rád, že projekt, jako je Sportovní liga základních škol, existuje a že se mohu stát jeho tváří. Myšlenka školního soupeření žáků je z mého pohledu super a taková soutěž může přivést k atletice nebo ke sportu mnoho dětí. Já osobně jsem se Poháru Českého rozhlasu, jenž je součástí Sportovní ligy, samozřejmě také zúčastnil. Už si však, bohužel, nepamatuji, jak jsem v závodech dopadl a jakých časů jsem dosáhl, ale to není podstatné. Za důležitější považuji, že jsem i díky této soutěži objevil atletiku," oceňuje dvojnásobný halový mistr světa a mistr Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák.

Více informací o projektu na www.sportovniligazs.cz.