Soutěž: 700 LET Od narození Karla IV.

Vydáno: 2 minuty čtení

Oslavy 700. výročí narození Karla IV. jsou velkolepé a školy rozhodně nezůstaly pozadu. Projekty s touto tematikou nechyběly snad v žádné z nich. V květnovém a červnovém Řízení školy jsme vás vyzvali, ať nám o realizovaných akcích napíšete. Potěšila nás záplava mnohdy velmi barvitě popisovaných aktivit edukačních, výtvarných, literárních, divadelních i sportovních ze všech koutů naší republiky. V mnoha školách se jedná o aktivity prostupující celým školním rokem. A potěšující je zjištění, že na mnoha školách získali žáci jasnou představu o tom, jak lidé před 700 lety žili. Vybrat ty, kteří si zaslouží ocenit, nebylo vůbec jednoduché. 

Velkou radost nám udělalo zapojení zřizovatelů – mimořádnou pochvalu od nás má oddělení školství Městské části Praha 1, protože výstava, kterou uspořádali v pražské Galerii 1, si nijak nezadala s profesionálními galeriemi (viz Řízení školy 9/2016).

Ocenit rozhodně musíme také Národní pedagogické muzeum a knihovnu J. A. Komenského – 9 347 prací rozličných formátů i technik, které obdrželi do soutěže „Karel IV. očima dětí“, si rozhodně zaslouží obdiv. Putovní výstava, která vznikla z oceněných děl, potvrzuje rčení o zlatých českých / dětských ručičkách (viz Řízení školy 9/2016).

Oceněné školy:

  • MŠ „U kohoutka Sedmipírka“ Benešov – za to, že projektem propojili více věkově i zaměřením nesourodých organizací (viz Speciál pro MŠ 4/2016)
  • Základní škola a Mateřská škola Krčín – za to, že poměrně netypicky spojili oslavy s maratonem (bude publikováno).
  • Základní škola Kralovice – za poetické líčení a umožnění všem „nahlédnout pod pokličku života největšího z Čechů“ (viz toto vydání Řízení školy).

Všem oceněným blahopřejeme a posíláme balíček s užitečnými publikacemi.

Za redakci Naďa Eretová